Marstall Optimal


Natuurgebied Hundsmoor in het zuiden van Duitsland is zogenaamd een oervlakte. Een onaangetast stuk natuur. Dit prachtige natuurgebied wordt ‘onderhouden’ door onder meer verschillende kuddes paarden. Als je paarden van Hundsmoor bekijkt, dan zie je prachtige, sterke, gezonde dieren blakend van de energie. Maar ook hebben de dieren een prachtige vacht, zijn de hoeven perfect in orde en toont bloedonderzoek ook aan dat de paarden in optimale gezondheid verkeren.


Hoe kan dat? Het is grotendeels te verklaren door het voer dat de paarden eten. Ze eten namelijk wat in de weide staat en geen brokken of krachtvoer. Het ‘geheim’ van de gezonde paarden van Hundsmoor is de weide. Het is een oerweide met grote verscheidenheid aan grassoorten en kruiden, boordevol natuurlijke voedingsstoffen.


De weides op Hundsmoor worden niet actief beweid door de mens. In tegenstelling tot de ‘gewone’ weides die wij kennen, deze zijn ‘dankzij’ ons actieve weidebeheer van de laatste 30 jaar in hoog tempo verschraald; met weinig grassoorten en kruiden.Heeft dat effect op onze paarden? Jazeker. Onderzoek bij paarden uit een ‘gewone’ weide toont tekorten en stofwisselingsstoornissen. De specialisten van Marstall hebben het eetpatroon van de paarden van Hundsmoor meerdere jaren onderzocht. Het bleek dat paarden gezond zijn wanneer ze naar vrije keuze verschillende kruiden, grassoorten, struiken en van bomen kunnen eten. Bovendien bleek dat de paarden per jaargetijde hun rantsoen aanpassen. Hiervan uitgegaan kan men aannemen dat het paard op basis van instinct beslist wat goed is voor de gezondheid.Vrije keuze


Maar onze paarden hebben die vrije keuze meestal niet. En dus moeten wij de paarden helpen. Met Marstall Optimal bijvoorbeeld. Voer dat alle ingrediënten bevat die paarden in de vrije natuur tot zich nemen, aangevuld met vitaminen en mineralen.

Deel dit artikel