Een gezond paard, eet beter en geniet meer van het voer dat het krijgt aangeboden. Een gezond paard haalt bovendien de maximale energie en voedingswaarden uit het voer.


Gebitsproblemen bij paarden kunnen tijdelijk zijn, bijvoorbeeld tijdens de wisselen. Ook zien we dat de kiezen ongelijk afslijten, waardoor haken ontstaan die pijnlijke plekjes veroorzaken in de wang. Daarnaast is ouderdom van invloed op het gebit. Wij adviseren je daarom minimaal een keer per jaar het gebit van je paard te laten controleren door de paardentandarts.


Waarom is een goed gebit belangrijk?


Een slecht gebit kan het voer niet goed malen, waardoor het voer niet verteerd wordt. Wat kan leiden tot minder prestaties, vermagering of slokdarmverstopping.

Hoe herken je gebitsproblemen bij je paard?


  • Je paard eet eerst hooi en daarna pas krachtvoer
  • Je paard houdt zijn hoofd scheef tijdens het eten
  • Je paard maakt proppen van het voer
  • Laat eten uit zijn mond vallen
  • Eet langzaam of slecht


Als je vermoeden hebt dat je paard gebitsproblemen heeft, controleer dan de mest nauwkeurig. Indien in de mest vezels van 3-4 mm of groter worden teruggevonden dan betekent het dat de voeding onvoldoende gekauwd is.


Welke voeding?


Als je paard gebitsproblemen heeft, kunnen aanpassingen in het rantsoen noodzakelijk zijn om je paard in conditie te houden.


Wat kun je het beste geven:


  1. Gehakseld ruwvoer (bijv. luzerne of gras)
  2. Bewerkte granen
  3. Slobber
  4. Seniorenvoer
  5. Marstall Force

Deel dit artikel