Ruwvoer is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Maar weet je ook hoe je ruwvoer is samengesteld? Nu de nieuwe oogst ruwvoer bijna wordt binnengehaald, wijzen we je graag nog eens op het belang van het testen van je ruwvoer. Zonder onderzoek ken je de hoogte van de voedingswaarde, eiwitgehalte en suikers niet. En weet je dus niet precies wat je voert.


Het testen van je ruwvoer is niet moeilijk. Marstall en Eurofins Agro bieden je zelfs de mogelijkheid een ruwvoeranalyse* uit te voeren, tegen een gereduceerd tarief. Hiervoor zijn speciale kits beschikbaar. Deze kun je aanvragen bij de Marstall dealer. Je moet dan een monster van het ruwvoer opsturen, dit monster wordt geanalyseerd en binnen enkele dagen heb je een overzicht van de samenstelling van je ruwvoer.


Het is belangrijk te weten, wat de samenstelling van je ruwvoer is. Je kunt dan namelijk binnen de rantsoenberekening exact bepalen hoeveel krachtvoer nodig is. Zo geef je je paard een perfect uitgebalanceerd rantsoen.


* Er zijn twee versies van de ruwvoeranalyse beschikbaar:

1. Eenvoudig: analyse van eiwit, energie, suiker en ruwe celstof

2. Uitgebreid: eenvoudige analyse plus de verschillende mineralen en sporenelementen


Ruwvoer analyse aanvragen

Deel dit artikel