OC/OCD is een groeistoornis van het kraakbeen in het gewricht. De groeistoornis in het gewricht veroorzaakt een abnormale verdikking, die kan zorgen dat het kraakbeen afsterft omdat het gaat scheuren (OC) of afscheuren en gaat ‘zwerven’ (OCD)


Het is moeilijk de directe oorzaak hiervan te achterhalen, maar een aantal factoren die hierbij zeker een rol spelen zijn erfelijkheid, beweging en voeding. Ondanks dat voeding maar één van de oorzaken kan zijn is het tevens wel één van de belangrijkste factoren! Een tekort aan koper is hoogstwaarschijnlijk een van de belangrijkste oorzaken.


Help de drachtige merrie


Koper is belangrijk voor de elasticiteit en samenstelling van het kraakbeen. Het is belangrijk dat een veulen in de eerste levensmaand voldoende koper binnen krijgt, aangezien een tekort later niet meer in te halen is. Aangezien merriemelk koperarm is, moet je zorgen dat een drachtige merrie in de laatste maanden dus extra koper krijgt. Zo krijgt het veulen bij geboorte voldoende koper binnen.


Krachtvoer toedienen


Je helpt het veulen door krachtvoer toe te dienen met een hoger kopergehalte. Geef de merrie vanaf de 7e/ 8e maand van de dracht een kwalitatief hoogwaardig krachtvoer met een hoog gehalte aan eiwit, koper, vitamine E en selenium. Dit is belangrijk voor een goede botgewricht- en spierontwikkeling en een gezonde melkproductie. Begin op tijd met het voeren van krachtvoer aan het veulen om het zo gelijkmatig mogelijk te laten groeien.


 

Deel dit artikel