Het wordt weer mooi weer. In de wei komen alle planten weer tot groei en dadelijk bloei. Je paard vindt het heerlijk in de wei. Maar er loert gevaar: giftige planten. De meeste paarden eten uit zichzelf geen giftige planten in de wei, maar jonge paarden of paarden die lange tijd op stal hebben gestaan eten sneller per ongeluk een giftige plant.


Ook gebeurt het soms dat de diepgewortelde giftige planten mooi groen blijven tijdens droogte, zeker als ze in de buurt van water staan, sommige paarden kunnen de verleiding van dit groene plukje tussen het droge gras niet weerstaan en eten het op. Soms zien we ook gedroogde giftige planten terug in hooi. Paarden herkennen het dan niet meer als giftig en zullen het opeten. Het is dus heel belangrijk dat weides en hooiweides vrij zijn van giftige planten.


Welke planten zijn giftig?

Een greep uit de lijst:


Buxus, conifeer, boterbloem, esdoorn, hulst, klaproos, klaver, klimop, ridderspoor, vingerhoedskruid, zwarte nachtschade.

Deel dit artikel