Doffe vacht, beperkte spieropbouw, slechte hoeven, huidproblemen; zomaar een aantal signalen dat je paard een tekort aan aminozuren kan hebben. Terwijl je paard goed eet, voldoende hooi krijgt en goed wordt getraind. Mark Hilkens, Marstall, vertelt ons over aminozuren en laat zien welke Marstall producten je uitstekend helpen bij het voorkomen van de eerder geschetste problemen.


Vaak tekort aan lysine

Mark Hilkens vertelt: “Vroeger keken we alleen naar de totale behoefte aan eiwitten. Tegenwoordig kijken we ook naar de behoefte aan de bouwstenen van eiwit: de aminozuren. Er zijn zo’n 20 essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken en bij tekorten zie je dat direct aan je paard. Uit onderzoek blijkt dat paarden vaak een tekort aan o.a. het aminozuur lysine hebben.”


De invloed van hooi

“De aminozuren krijgt je paard in vorm van eiwitten uit hooi of gras binnen. Maar het scheelt enorm wanneer het hooi gemaaid is. Laat gemaaid, caloriearm hooi bevat veel te weinig aminozuren. We zien bijvoorbeeld dat dit hooi ca. 1,4 gram verteerbaar lysine per kilo hooi bevat, terwijl een paard van 500-600 kilo behoefte heeft aan 27 gram verteerbaar lysine. Je paard moet dan 20 kilo hooi eten! En dat ligt boven de grens van opneembaarheid. Een paard waarmee je rijdt, heeft behoefte aan 41 gram lysine en een getraind paard zelfs 60 gram. Als je dan hooi heb dat in het begin van de bloei gemaaid is, dan is 10 kg hooi met 4,2 g verteerbaar lysine voldoende om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Maar paarden die trainen, oudere paarden en paarden in de groei adviseer ik altijd een krachtvoer of supplement met aminozuren.”


Betere prestaties dankzij deze topproducten

Mark Hilkens adviseert de volgende drie producten uit zijn eigen Marstall-keuken: Marstall Champion, Marstall Amino-Sport Muesli, Marstall Amino-Muskel PLUS.


Marstall Champion

Proteïnerijke, topsportmuesli met structuur. Voor kracht, uithoudingsvermogen, spieropbouw en topprestaties in alle disciplines! Geschikt voor bijv. springen, eventing, dressuur, western, polo, horseball, endurance, voltige…..

Champion bevat zeer veel vitamine E ter ondersteuning van de spierstofwisseling in stressvolle situaties!  Marstall Amino-Sport Muesli

Het ultieme hoge prestatievoeder van de nieuwste generatie. Ondersteunt de spieropbouw, levert glycogeensparende spier-energie, zorg voor een verkorte hersteltijd en optimale fitheid. In het bijzonder voor de duursport.


 


Marstall Amino-Muskel PLUS

Het aminozuren concentraat voor snelle spieropbouw, verkorte hersteltijd en glycogeen besparende energiebron voor de spieren.

Ideaal aminozurenpakket voor opbouw en behoud van spiermassa.

Vult ontbrekende essentiële aminozuren aan. Direct voor of binnen 1-1,5 uur na belasting (training/wedstrijd) voeren! Ideaal ter aanvulling van het aminozuren pakket naast de Concours of Cornmuesli.

Deel dit artikel