Mark Hilkens: “Hoefbevangenheid, ook bekend als Laminitis, is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Een enorm pijnlijke aandoening. Als je paard met gestrekte voorbenen staat, koorts heeft en gevoelig loopt of helemaal niet wil lopen; is het goed de dierenarts te raadplegen. In dit artikel wil ik jullie laten zien hoe hoefbevangenheid ontstaat en hoe je het risico op hoefbevangenheid kunt verkleinen. Een tipje van de sluier: goed en op tijd voeren is heel belangrijk!”


Herken hoefbevangenheid voor het te laat is

“Het is belangrijk dat je een paard met hoefbevangenheid snel laat behandelen door de dierenarts. Zorg dat je de signalen herkent; je paard strekt zijn voorbenen, ontlast de voorhoeven, heeft koorts en zichtbaar pijn. Herken je een van deze signalen, schakel dan snel de dierenarts in.”


Hoe ontstaat hoefbevangenheid?

“Hoefbevangenheid ontstaat vaak door het eten van te veel vers gras (met een hoog fructaangehalte) of door te hoge krachtvoerporties. Je paard krijgt dan teveel snel verteerbare koolhydraten (suiker en zetmeel) binnen. Hierdoor stijgt de glucose in het bloed. De alvleesklier produceert insuline om het glucosegehalte te verlagen. Maar als de  onbalans tussen glucose en insuline te groot is, stroomt een deel van de glucose naar de dikke darm, dit zorgt dat een deel van de gezonde darmflora afsterft en de dikke darm verzuurt. Hierdoor worden bepaalde gifstoffen, endotoxinen, geproduceerd die het bloed verdikken en de haarvaten in de hoeflederhuid verstoppen wat zorgt voor een slechte doorbloeding en het ontstaan van ontstekingen met hoefbevangenheid tot gevolg.”Wat kun je zelf doen?

“We zien dat fructaan (een suiker) een van veroorzakers van hoefbevangenheid is. Fructaan wordt geproduceerd onder invloed van zonlicht en zorgt voor de groei van het gras. Maar als de temperatuur laag is, wordt fructaan nog niet omgezet maar wordt tijdelijk opgeslagen in het gras. Hoge fructaangehaltes in de weide komen vooral voor op zonnige dagen na koude nachten, met name in het voor- en najaar en dan ook nog vooral in kort gras. Zorg dat je op dit soort dagen de graasduur en het graastijdstip aanpast.”


Kies krachtvoer met weinig zetmeel en suiker

“Maar ook in je voermanagement speelt een grote rol. Denk aan de volgende zaken: per voerbeurt maximaal 0,3 kg krachtvoer per 100 kg lichaamsgewicht, twee tot vier krachtvoerbeurten per dag en neem voor en na  de voeding 1 tot 2 uur pauze. Maar het is ook belangrijk dat je kiest voor zetmeel- en suikerarm krachtvoer: Marstall VITO, Marstall Faser-Light, Marstall Bergwiesen-Mash, Marstall Huf-regulator. Goede, gezonde keuzes die je paard heel goed smaken”, aldus Mark Hilkens.


 


Deel dit artikel