Kan een paard je helpen met je zelfvertrouwen? Zeker weten, zegt Melanie Tielkes. In haar werk als jongerengedragstherapeut en paardencoach maakt Melanie gebruik van de kracht van paarden. ‘Een paard prikt dwars door je heen.’


Hoe gebruik je paarden in je werk?


‘Paarden zijn een perfecte spiegel. Als echte kuddedieren zijn ze gespitst op signalen uit hun omgeving. Met grote gevoeligheid reageren ze op er wat ís. Dat maakt ze een perfecte spiegel in therapiesessies. In gesprekken kunnen mijn cliënten zich nog verschuilen achter een muur van woorden. Maar daar heeft een paard geen boodschap aan. Een paard prikt overal doorheen.’


Hoe zie je dat?

‘Ik zie dat aan de reactie van het paard. Volgt hij de cliënt of niet? Als je stellig bent in je woorden, maar bang in je lichaamstaal, dan reageert het paard daarop. Pas als je denken, voelen en doen congruent zijn, doet het paard wat je wil. En juist die verbondenheid in wat je doet, uitstraalt en zegt, is iets waarmee mijn cliënten vaak worstelen.’


Vinden de jongeren met wie je werkt het spannend?

‘Soms wel. Als je een eigenzinnig paard hebt, dan moet je dealen met 600 kilo die niet met je mee wil lopen… Maar de jongeren en volwassenen met wie ik werk geven vooral aan dat ze het heel bevrijdend vinden. Ze kunnen zichzelf zijn, het masker gaat af.’


Hoe kies je de paarden?

‘Door ze te leren kennen. Voordat ik met cliënten ga werken, train ik de paarden eerst. Niet ieder paard is geschikt om mee te werken. En het is belangrijk dat ik de reacties van het paard goed ken. Verzorging helpt ook om een band op te bouwen.’


Welke rol speelt voeding?

‘Juist omdat ik met kwetsbare mensen werk, vind ik het belangrijk dat onze paarden lekker in hun vel zitten. Goede voeding is daarbij heel belangrijk. Wat ik mooi vind aan Marstall, is dat er aandacht is voor de behoeften van het specifieke paard. Vroeger waren er gewoon ‘brokken’ voor ‘paarden’. Maar een sportpaard heeft andere voeding nodig dan een paard dat minder actief is. Welke inspanning levert het paard? Waar leeft het paard? Juist die dingen zijn belangrijk.’ 


Deel dit artikel