Hoeveel energie heeft een paard eigenlijk nodig? 


Heb jij er wel eens over nagedacht hoeveel energie je paard per dag nodig heeft en hoeveel voer je hem/haar dan moet geven?

De berekening is relatief complex. Daarom willen we je in deze post 3 voorbeelden geven.


  1. Een groot paard van 600 kg, zonder arbeid, heeft een zogenaamde onderhoudsbehoefte van 63 MJ ME per dag. Als we van hooi uit gaan, dat 6,9 MJ ME/kg energie bevat en een advies van 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht, dan wordt de energiebehoefte al bijna helemaal door het hooi gedekt (62,1 MJ ME).
  2.  ️Bij een lacterende merrie van 600 kg ziet ons voorbeeld er heel anders uit: Zij heeft in de eerste maand van de lactatie met 126 MJ ME al een duidelijk hogere energiebehoefte als ons stilstaande paard. Zelfs met een groter rantsoen hooi (2 kg / 100 kg LG, dus 82,8 MJ ME), redden we het dan niet met hooi alleen. Hier komt dan bijvoorbeeld Marstall Fokkerij-Muesli van pas, die met 11,1 MJ ME meer energie levert. Met ca. 3,5 – 4 kg muesli per dag kunnen we de verhoogde energiebehoefte dan afdekken.
  3. Hetzelfde geldt ook voor sportpaarden, wiens energiebehoefte we precies kunnen berekenen aan de hand van toeslagen voor stap, draf en/of galop bovenop de onderhoudsbehoefte. Zo heeft een warmbloed paard met lichte arbeid bijvoorbeeld een energiebehoefte van ca. 83 MJ ME.

Deel dit artikel