Iedereen kent het, en iedereen is er bang voor: fructaan in gras. Maar wat is fructaan nu eigenlijk precies en wanneer zijn de gehaltes in gras nu precies hoog en wanneer niet?

Fructanen zijn hoogmoleculaire suikers, die de dunne darm van het paard overwegend onverteerd passeren en daardoor in de dikke darm microbieel gefermenteerd worden. Bij veel zon en tegelijkertijd lage temperaturen (5-10°C), wanneer de plant niet of nauwelijks kan groeien, wordt bij grassen de energie als tussenopslag opgeslagen als fructaan. Het gehalte aan fructaan kan dan stijgen tot 200 g / kg TS. De belangrijkste opslagplaats van fructanen zijn de stengels van de plant. In het blad wordt minder fructaan opgeslagen. Wanneer moeten we bij kwetsbare paarden nu extra opletten en de weidegang beperken of zelfs helemaal weglaten?


Hoog fructaan risico

Wanneer het zeer koud, maar stralend zonnig weer is, produceert de plant grote hoeveelheden energie, die direct als fructanen worden opgeslagen. Op zulke dagen bevat gras dus hoge gehaltes aan fructaan.


Gemiddeld fructaan risico

Bij warm, zonnig weer kan het gras eindelijk weer eens groeien. Als het gras echter te droog wordt, wordt de groei weer beperkt en zal de energie weer als fructaan worden opgeslagen. Dus ook bij dit type weer is voorzichtigheid geboden.


Gemiddeld fructaan risico

Bij koud weer of nachtvorst en bewolking, kan het gras niet groeien, maar ook niet zo veel energie opslaan als wanneer de zon zou schijnen. Toch is voorzichtigheid nog geboden, vooral bij gevoelige paarden en pony’s.


Klein fructaan risico

Warm, maar bewolkt weer geeft de optimale groeiomstandigheden voor gras. Er wordt geen energie opgeslagen, waardoor het fructaan risico zeer klein is.


 

Deel dit artikel