GRANUTOP bestaat voor 100% uit biergist, appelpulp en lijnzaadolie.

Gifstoffen in de darm worden door de biergist gebonden, waardoor de darm gestabiliseerd wordt. Daarnaast krijgt de darmflora een oppepper door het hoge aandeel aan ruwe celstof en pectine. Beiden zitten in de appelpulp. De lijnzaadolie zorgt tenslotte voor voor glans en een fluweelzachte huid door de noodzakelijke onverzadigde vetzuren, zoals omega-3-vetzuren. GRANUTOP is daarmee een perfecte aanvulling in pelletvorm bij spijsverteringsproblemen en in acute stresssituaties.


(BT-)biergist

BT-biergist bestaat uit 40% pure biergist, die aan 60% bierbostel gebonden is. De bitter smakende biergist wordt dankzij de zoetige bierbostel beter gegeten. Tegelijkertijd bevat BT-biergist de positieve eigenschappen van beide losse ingrediënten. Biergist levert bijvoorbeeld hoogwaardig eiwit, is rijk aan vitamine E en sporenelementen, ondersteund paarden die gevoelig zijn voor koliek of langere tijd last hebben van spijsverteringsproblemen.

Bierbostel is zeer rijk aan ruwe celstof (>5%), levert voedingsstoffen aan de darmflora en heeft een positieve invloed op het vochtbindend vermogen. Dat is in het bijzonder bij diarree en water bij de mest nuttig.

Overigens is de positieve werking van biergist en bierbostel op bijvoorbeeld het spijsverteringssysteem, huid en hoeven alsmede op de vruchtbaarheid wetenschappelijk bewezen.


Appelpulp

Appelpulp is een bijproduct van de productie van appelsap en bestaat uit appelschillen die gedroogd worden. Paarden vinden dat niet alleen heel lekker, maar het is ook nog eens gezond. Het bevat pectine, vitamine C en E en vele secundaire plantenstoffen in geconcentreerde vorm.

Pectine is een ballaststof die zorgt voor een optimale pH-waarde in de darmen en daardoor de ontwikkeling van een goede darmflora stimuleert. Een darmwand die intact is, werkt als een filmpje tegen pathogene kiemen en gifstoffen. Daarnaast heeft pectine een zeer groot waterbindend vermogen. Dat kan paarden met diarree of water bij de mest helpen.

Belangrijk om te weten: er is ook appelpulp in de handel waar de pectine uitgehaald is, deze heeft dan uiteraard niet meer de positieve eigenschappen van pectine.

Vitamine C en E, die ook veel in appelpulp voorkomen, maken vrije radicalen onschadelijk. Vrije radicalen kunnen cellen beschadigen. Vitamine C en E binden deze vrije radicalen waardoor deze onschadelijk worden. Op deze manier dragen ze ook bij aan een gezonde darmflora.


Lijnzaadolie

Lijnzaadolie of lijnolie, bevat verschillende vetzuren. Ten eerste enkelvoudig onverzadigde vetzuren, met een dubbele binding. Deze worden omega-6-vetzuren of linolzuur genoemd. Daarnaast bevat lijnolie meervoudig onverzadigde vetzuren, die meerdere dubbele bindingen bevatten. Deze staan bekend als omega-3-vetzuren of linoleenzuur. Deze vetzuren zijn essentieel, d.w.z. van vitaal belang, aangezien het lichaam ze niet zelf kan aanmaken, maar wel regelmatig nodig heeft. Het paard moet deze stoffen dus via de voeding binnen krijgen. In het bijzonder omega-3-vetzuren zijn daarbij waardevol, omdat deze ontstekingsremmend werken. Ze komen weliswaar in veel voedermiddelen voor, maar niet altijd even veel. Lijnolie bevat tot 53% omega-3-vetzuren, raapolie daarentegen maar 9%. Waar het echter om gaat is dat omega-6-vetzuren ontstekingen juist in de hand kan werken. De verhouding tussen beiden vetzuren is dus erg belangrijk en die verhouding is bij lijnolie zeer goed ten gunste van de ontstekingsremmende omega-3-vetzuren.

Deel dit artikel