Hier bestaan veel meningen en geruchten over. We gaan er van uit, dat naast overbelasting en medicijnen meestal toxinen, dus gifstoffen, hoefbevangenheid veroorzaken. Niet alleen giftige planten bevatten toxinen. Toxinen kunnen ook ontstaan als energiedragers, zoals fructaan of zetmeel, in een te grote, niet meer verteerbare, hoeveelheid in het rantsoen voorkomen. Ze worden dan door het lichaam snel omgezet, waardoor de pH-waarde in de dikke darm daalt. Bovendien kan er maar een beperkte hoeveelheid vluchtige vetzuren worden opgenomen. Het overschot hiervan verlaagt de pH nog verder, waardoor de goede darmbacteriën afsterven. Daardoor komen er toxinen vrij, die door de beschadigde darmslijmlaag, snel in het bloed worden opgenomen en de bloedvaten vernauwen. Dat is funest voor de haarvaatjes in de hoef. Samenvattend: Niet eiwitten of biergist, maar te veel (dus meer dan benutbaar) fermenteerbare energiedragers in het voer, zoals fructaan en zetmeel veroorzaken voergerelateerde hoefbevangeheid. Fructaan en zetmeel zijn dus op zichzelf niet slecht, maar bedenk steeds dat overdaad schaadt.

Deel dit artikel