Een paar dagen geleden hebben we hier een aantal oorzaken genoemd voor het verschil in benutting van voer tussen paarden.

Natuurlijk moeten we het voer ook aan speciale behoeftes aanpassen en gelukkig kunnen we dat tegenwoordig ook prima! Sobere paarden hebben duidelijk veel minder energie nodig, maar even goed blijft het belangrijk dat zij alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen in voldoende mate binnen krijgen. Ook de hoeveelheid eiwit moet, afhankelijk van de inspanning die het paard moet verrichten, niet uit het oog verloren worden. Anders leidt dit bijvoorbeeld tot verlies van spiermassa. Daarnaast is het belangrijk om wel aan de kauwbehoefte van het paard te blijven voldoen, ondanks dat er weinig voer nodig is door de lage energiebehoefte.

Bij uitstek geschikt hiervoor is laat gesneden hooi, met een lage energie-inhoud en juist een hoger gehalte aan ruwe celstof. Ook onze structuurrijke en tegelijkertijd energie-arme muesli’s, zoals bijvoorbeeld Faser Light zijn een prima keuze voor sobere paarden.

Deel dit artikel