Heb je al eens van de “thermoneutrale zone” van een paard gehoord?

Nee? Lees dan vooral verder!


De thermoneutrale zone – dat wil zeggen het gebied waarin een paard geen extra energie nodig heeft voor zijn onderhoudsbehoefte – ligt grofweg tussen de -10⁰C en de +25⁰C. Daalt de temperatuur verder, dan heeft een paard extra energie nodig om zijn lichaam op temperatuur te houden.


Naast ruim voldoende hooi (minstens 1,5 kg per 100 kg LG) is krachtvoer natuurlijk een zeer geschikte energiebron. Je paard krijgt meer energie binnen en wordt tegelijkertijd voorzien van alle benodigde vitaminen en mineralen. Naast een uitgebalanceerde voeding, is beweging ook een belangrijk aspect, om de spijsvertering te stimuleren. Tegelijkertijd kun je je paard nog eens extra verwennen door 1 tot 3 keer per week een warme portie slobber Mash te geven. Da’s niet alleen lekker, maar ook goed om de darmen gezond te houden!

Deel dit artikel