Een ijzer beschermt de hoeven van het paard tegen slijtage, maar waar is eigenlijk het natuurlijke sporenelement ijzer, dat een paard via zijn voeding binnen krijgt, goed voor?


Ijzer is zowel voor de opbouw van de rode bloedkleurstof hemoglobine als voor de opbouw van de spierkleurstof myoglobine onontbeerlijk. Deze beide componenten zijn belangrijk voor het zuurstoftransport en de zuurstofoverdracht.

Daarom is ijzer in het bijzonder voor veulens belangrijk (bloedproductie). Een verhoogde behoefte aan ijzer kan ook ontstaan door verwondingen of darmparasieten (bloedverlies). Maar ook bij vermeerdering van de rode bloedlichaampjes bij beginnende training of bij sterk zwetende paarden, omdat via het zweet ook ijzer verloren gaat.

Een ijzergebrek bij paarden komt echter maar zelden voor, omdat de basisvoedermiddelen van paarden in de regel voldoende ijzer bevatten. Desondanks bevat bijvoorbeeld ook ons mineraalvoeder Force ijzer om een eventueel gebrek te voorkomen.

Deel dit artikel