Graanvrij voeren is een trend, maar het is ook gezonder voor je paard. De basis van graanvrij voeren ligt bij een laag zetmeelgehalte, waar uiteindelijk ieder paard, zowel recreatief als sport, bij gebaat is.


Ingrediënten zijn onder andere luzerne, gras/hooi, zonnebloemzaad/soja/lijnzaad en vitamines en mineralen. Met graanvrij voer is het eenvoudig om de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen te dekken, een supplement is in de meeste gevallen niet meer nodig.


 


1. Minder zetmeel is beter


Paarden eten de hele dag ruwvoer, maar omdat ze niet voldoende verteringsenzymen aanmaken om veel zetmeel te verteren is het niet goed als een groot deel van het voer hieruit bestaat. Uiteraard kan dit per paard verschillen, maar te veel zetmeel is nooit goed. Vandaar dat graanvrij voeren hier een oplossing voor kan zijn.


2. Granen kunnen allergieën veroorzaken of aanwakkeren


Glutenintolerantie is al een bekend fenomeen bij mensen, maar ook paarden kunnen hier last van hebben. Gluten zitten van nature in bepaalde granen (tarwe, spelt, rogge, gerst). Wil je je paard echt glutenvrij voeren, dan zul je moeten uitwijken naar een glutenvrij product en kun je bijvoorbeeld bietenpulp of een ander enkelvoudig product toevoegen . Graanvrij voeren betekent nooit 100% glutenvrij, maar het is wel glutenarm. Graanvrij voeren lijkt ook een gunstig effect te hebben bij paarden en pony’s met zomereczeem.


3. Graanvrij = minder calorieën


Het merendeel van de paarden en pony’s is te dik. Er wordt vaak te veel gevoerd van de verkeerde voeding. Graanvrij voeren is een heel gezonde verandering, paarden kunnen toch de hele dag door ruwvoer eten en worden minder snel dik.


 


Lees ook het artikel dat we eerder hierover plaatsten.


 


Wil je weten wat de beste voeding is voor jouw paard? Vraag dan een gratis persoonlijk voedingsadvies aan.


 


 

Deel dit artikel