Het belangrijkste is dat je paarden niet op een crash-dieet kunt zetten of opeens heel veel minder kunt gaan voeren. Anders loop het paard het risico hyperlipemie (bloedvervetting) te krijgen! Een aanvaardbaar dieet op af te vallen ziet er als volgt uit:


  • Geef laat gesneden hooi (grofstengelig, weinig bladmassa) of hooi gemengd met stro (maximaal eenderde stro) bij voorkeur in een hooinet of ruif in een hoeveelheid van 1 tot 1,2% van het gewenste ideale gewicht (zou normaal: 1.5 %).
  • Geef geen zetmeel- of vetrijk krachtvoer, kies hooguit voor een graanvrij voer met een verlaagd energiegehalte en geconcentreerde vitaminen- en mineralengehaltes, zoals bijvoorbeeld Marstall Faser-Light.
  • Bij voorkeur geen of slechts zeer beperkte graastijd of strookbegrazing.
  • Geef ter aanvulling van de ontbrekende vitaminen en mineralen een supplement dat energie- en zetmeelarm is.
  • Geef een supplement met hoogwaardige, essentiële aminozuren om spierafbraak te voorkomen.
  • Geen snoepjes, geen brood, geen fruit voeren. Af en toe een wortel of biet mag wel.
  • Regelmatige lichaamsbeweging (dagelijks ongeveer 30 minuten stevige draf) verbetert de insulinegevoeligheid.
  • Als stalstrooisel is zaagsel geschikt (van stro kan het paard nog eten).
  • Ga voor gewichtsverlies van 0,5 tot 1% van het lichaamsgewicht per week. Controleer regelmatig of je nog op de goede weg bent door te wegen of de lichaams-, nek- of borstomtrek te meten (afname van de metingen per week met 1 tot 2 cm).


Productaanbevelingen:


Faser-Light – De energiearme vezel-muesli


Force – het vitaminensupplement zonder graan


Amino-Muskel Plus – de geconcentreerde aminozuren-mix


Bergwiesen-Mash – de graanvrije slobber


Sensation-Free Het vitaliteitsvoer zonder graan

Deel dit artikel