Vaak zie in de winter- en lentemaanden meer luchtwegproblemen bij paarden. Dit heeft te maken met een aantal aspecten zoals bijvoorbeeld de verandering van rantsoen, stalmanagement en klimaat. Paarden beginnen dan vaak te hoesten en hebben een verminderde algemene weerstand, dit komt o.a. door: 


 • Veranderingen van vers ruwvoer naar hooi of kuilvoer


In de wintermaanden is er geen vers gras beschikbaar en krijgen de paarden meer ruwvoer. Hooi kan stoffig zijn en voor irritatie van de luchtwegen zorgen. Kuilvoer is gefermenteerd en heeft daardoor een hogere zuurgraad. Een te hoge zuurgraad kan de darmflora aantasten en hoesten kan één van de gevolgen zijn.


 • Paarden staan vaak meer op stal


Tijdens de wintermaanden komen veel paarden meer op stal te staan. Een stal is vaak stoffig en warm, en paarden ademen ammoniak en schimmels in. Denk daarom aan het goed ventileren van de stal.


 • Vermindering van weerstand


Tijdens de wintermaanden hebben paarden meer energie nodig, o.a. voor het aanmaken van een wintervacht. Dit kan leiden tot een vermindering van de weerstand. Gezonde paarden zullen hier minder last van hebben dan paarden die sowieso al vatbaarder zijn voor virussen.


Om luchtwegproblemen te voorkomen is het verstandig om je paard zo gezond mogelijk te houden. Buiten het goed ventileren van de stal (indien hier gebruik van wordt gemaakt), en het zorgen voor voldoende beweging is het toevoegen van kruiden aan het rantsoen een goede ondersteuning.


Kruiden worden al eeuwen gebruikt als voeding. In de loop der jaren is dit een beetje op de achtergrond geraakt, maar sinds enige tijd zien we weer een groeiende populariteit in het gebruik van kruiden. Dit niet alleen om de geneeskrachtige werking, maar ook zeker als afwisseling en aanvulling in het voer.


Kruiden bevatten verschillende vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. Paarden vinden kruiden over het algemeen erg lekker en eten ze dan ook graag. 


 


Marstall Sinfonie- de verfrissende natuurlijke kruidenmuesli 


Een uitgelezen melange van kruiden voor vitaliteit, gezondheid en vrije luchtwegen. 


 • Marstall Sinfonie – smakelijke aanvulling op het dagelijkse rantsoen

 • Bewezen 40 daagse kuur tijdens de verharing

 • Meer weerstand door extra vitaminen en mineralen


 


Productbeschrijving


Sinfonie is een natuurlijke muesli uit hydrothermisch ontsloten granen, zonder haver. Speciaal geselecteerde kruiden ondersteunen de vitaliteit, het welzijn en openen de luchtwegen.


Sinfonie bevat tal van hoogwaardige ingrediënten zoals de Sinfonie-vitaalpellet; biergist, lijnzaad, structuur uit luzerne, en aromatische kruiden in natuurlijke vorm waaronder; smalle weegbree, brandnetel, heemst, sparrennaalden, kummel, anijs, venkel, fenegriek, salie, berkenbladeren, kamille, jeneverbes, tijm, koriander, eucalyptus en knoflook. Van oudsher worden deze kruiden en hun etherische oliën gebruikt vanwege hun versterkende en revitaliserende werking op het lichaam. 


Ook veel mensen hebben baat bij de werking van deze kruiden op de bloedsomloop en stofwisseling. Sommige van de kruiden in Sinfonie hebben een positieve werking op de luchtwegen, anderen hebben slijmoplossende eigenschappen of ondersteunen het immuunsysteem. 


 • Veel Sinfonie-klanten vertellen over hun positieve ervaringen bij oudere en zieke paarden

 • Ook paarden die verder gezond zijn, maar plotseling mat en weinig bereid zijn tot werken, kunnen baat hebben bij Sinfonie met zijn bijzonder rijke kruidenmengeling

 • Bij dampigheid en hoesten kan Sinfonie verlichting bieden

 • Tijdens het verharen in het voorjaar en de herfst bevelen we voor alle paarden een 40-dagen vitaliteitskuur met Sinfonie aan. Verharen kost een paard extra energie, je kunt hier het rantsoen tijdelijk op aanpassen. Zink, koper en biotine zijn o.a. belangrijke vitaminen en mineralen die een rol spelen voor het behoud van een gezonde vacht.  De etherische oliën in de Sinfonie zorgt voor energie en een mooie glanzende vacht. 

 • Door zijn uitgebalanceerde energie-inhoud en lage eiwitgehalte, is Sinfonie ook ideaal ter completering van een rantsoen van graan, brokken of muesli

 • De aan Sinfonie toegevoegde luzerne zorgt er voor dat paarden langzamer eten en beter moeten kauwen, wat de spijsvertering ten goede komt

 • Wanneer Sinfonie ca. 15 minuten in heet water wordt geweekt (1:1) komt een weldadige etherische damp vrij, die tijdens het eten ingeademd wordt. Hierdoor is Sinfonie zowel interessant als natuurlijk alternatief bij bepaalde problemen als voor gebruik bij sportpaarden. 

 • Wanneer een kleine hoeveelheid Sinfonie ca. 20 minuten voor inspanning gevoerd wordt, zorgt dit er voor dat ren-, spring-, endurance- en eventingpaarden tijdens de wedstrijd beter kunnen doorademen. 

 • Sinfonie is te combineren met alle andere soorten voer


 


Voederrichtlijn (belangrijk):


Dit aanvullend voeder voor paarden moet vanwege de hoge gehaltes aan vitaminen en sporenelementen volgens onderstaande richtlijnen gevoerd worden! 


Volg onderstaande rantsoenrichtlijnen op, voor een op uw paard afgestemd optimaal rantsoen.


Rantsoensaanbeveling:


Genoemde hoeveelheden altijd verdelen over meerdere kleine voergiften per dag. 


Onze aanbevelingen gaan uit van een ruwvoergift (hooi) van 1,0 tot 1,2 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag. De normale krachtvoergift dient te worden verminderd met de hoeveelheid verstrekte Sinfonie, zodat het totale rantsoen gelijk blijft. Een liter Sinfonie weegt ca. 520 gram.


Sinfonie als aanvulling en completering van een dagelijks rantsoen bestaande uit graan, brokken of muesli:


De normale krachtvoergift dient te worden verminderd met de hoeveelheid verstrekte Sinfonie, zodat het totale rantsoen gelijk blijft.
Sinfonie


Normale dagelijkse gift 

klein paard ~ 0,2-0,5 kg

volbloed ~ 0,4-0,6 kg

warmbloed ~ 0,6-0,8 kg


Sinfonie als 40-dagen kruiden-vitaalkuur:


Een kuur van 40 dagen met Marstall Sinfonie activeert de stofwisseling en verhoogt daardoor de weerstand. Aanbevolen om in het voorjaar en in het najaar een kuur te geven. De hoeveelheid kan in mindering gebracht worden op het overige krachtvoer.
Sinfonie


Verhoogde dagelijkse gift (ca. 40 dagen)

klein paard ~ 0,5 kg

volbloed ~ 0,6 kg

warmbloed ~ 1,0 kg


Opmerking: Sinfonie bevat volgens de huidige stand van de wetenschap geen ingrediënten die bij een dopingtest positief testen. Marstall kan hier, door de veelzijdige en deels nog onbekende werking van de kruiden, echter geen verantwoordelijkheid voor nemen. 


 

Deel dit artikel