10 feiten of fabels over verharing bij paarden. Weet jij wat waar is?


  1. De verharing is afhankelijk van de temperatuur


De verandering van vacht wordt voornamelijk bepaald door de lengte van de dag. Factoren als temperatuur of ras hebben ook een ondergeschikt effect. Wanneer de lengte van het daglicht toeneemt of afneemt, veranderen de hormoonspiegels in het lichaam. Dit triggert de vachtwisseling. 1. De verharing vindt plaats wanneer het haar uitvalt


In werkelijkheid is de vachtwisseling bijna voorbij als je ziet dat het haar uitvalt. Omdat de vachtwisseling in 4 fasen plaatsvindt:


Groeifase: het haar wordt voorzien van voedingsstoffen en groeit (ongeveer 4 maanden). Voedingstekorten hebben nu een impact.


Rustfase: het haar wordt niet langer van voedingsstoffen voorzien en de groei stopt.


Overgangsfase: het nieuw gevormde haar maakt het oude los en duwt het naar buiten.


Haaruitval: het oude haar valt eruit; het nieuw gevormde haar neemt de plaats in van het oude. 1. Extra voedingsstoffen zijn nodig wanneer het haar uitvalt


Het haar valt uit tijdens de laatste fase van de vachtwisseling. De vorming van het nieuwe haar, waarbij de voedingsstoffen worden gebruikt om het haar weer op te bouwen, gebeurt weken van tevoren.


Het tijdsvenster waarin het voeren de vachtwisseling daadwerkelijk ondersteunt, is van eind juli tot november en van januari tot mei.


De extra aanvoer van voedingsstoffen in de winter is vooral belangrijk omdat hooivoer het paard een minder waardevolle basisvoorraad geeft dan gras in de zomer. 1. Alleen oude paarden hebben ondersteuning nodig


Natuurlijk merk je vooral de spanningen en problemen van het wisselen van vacht bij oude paarden. De stofwisselingsprestaties bij de vachtwisseling zijn enorm.


Bij jonge en gezonde paarden worden tekorten aan voedingsstoffen meestal niet direct gezien, maar ook hier is een behoeftedekkende voeding een voorwaarde om de vachtwisseling goed te doorstaan. Anders kan bijvoorbeeld de gezondheid van de huid eronder lijden, hetgeen tot uiting komt in de verhoogde gevoeligheid voor eczeem of allergieën of in de hoefstabiliteit.


4 voedingsstoffen zijn bijzonder belangrijk:


 • Hoogwaardige proteïne, rijk aan essentiële, zwavelhoudende aminozuren

 • Spoorelementen zink, koper, selenium en silicium

 • Omega-3 vetzuren

 • Vitaminen A, E en biotine


+ extra energie indien nodig 1. Geef gewoon meer muesli wanneer de vacht verandert


Het hangt ervan af wat voor soort muesli er gevoerd wordt. Omdat het lichaam niet alleen wat meer energie nodig heeft, maar ook speciale voedingsstoffen (zie mythe 2).


Als voorbeeld:


Haar bestaat grotendeels uit keratine, dat rijk is aan zwavelhoudende aminozuren (methionine / cysteïne). Als er zoveel haar tegelijkertijd wordt afgestoten, gaan grote hoeveelheden cysteïne verloren en moet het lichaam deze vervangen. Omdat ze essentieel zijn, moeten ze worden gevoerd. Methionine (cystine), dat verteerbaar is in de dunne darm, komt voor in gras, sojameel, sojavlokken, koolzaadmeel en vooral in biergistproducten zoals Marstall Granutop. Het is ook mogelijk om het pure aminozuur (DL-methionine), zoals Marstall Sensation-Pro te voeren. Naast zwavelhoudende aminozuren bevat deze muesli ook omega-3 vetzuren, alle benodigde vitamines en sporenelementen in hoogwaardige, organische vorm. Met deze muesli of met de graanvrije Marstall Sensation-Free is een extra handvol muesli zinvol en dekt dit daadwerkelijk de behoeften. 1. Extra mineraalvoer is voldoende


De meeste minerale voeders bevatten vitamines, sporen- en bulkelementen. Logisch want zink, koper en selenium, vitamine A, E en ook biotine zijn erg belangrijk voor de vachtwisseling.


Het lichaam mist echter de belangrijkste bouwstenen voor keratine in haar, namelijk de zwavelhoudende aminozuren. Het lichaam bouwt deze ook gedeeltelijk op uit het lichaamseigen eiwit, maar deze essentiële aminozuren moeten vooral worden gevoed om ervoor te zorgen dat het nieuwe haar wordt opgebouwd.


Naast een goede minerale voeding zoals bijvoorbeeld Marstall Force, dient het paard ook Marstall Granutop te krijgen voor de aanvoer van essentiële aminozuren en omega-3 vetzuren. Als alternatief worden muesli-variëteiten zoals Marstall Sensation-Pro,  Sensation-Free of Condición aanbevolen. Ook is het supplement Amino-Muskel Plus aanbevolen, dat alleen verteerbare aminozuren levert. 1. Hooi en kruiden zijn voldoende


Kruiden die de bloedcirculatie bevorderen, sporenelementen, mineralen uit kruiden – dit alles heeft zin en is logisch. Hoe beter de bloedtoevoer naar de haarpapil, hoe beter de vorming van het nieuwe haar.


De beste doorbloeding doet echter “niets” als de voedingsstoffen in het bloed ontbreken. Normaal paardenhooi voorziet het paard meestal niet van voldoende zwavelhoudende aminozuren die in de dunne darm kunnen worden verteerd. Maar dit is een belangrijk bouwmateriaal van de haarkeratine. Graszaden bevatten ook belangrijke omega-3-vetzuren, die vaak niet meer in hooi voorkomen.


De toevoeging van hoogwaardige muesli's, zoals bijvoorbeeld Wellfeed Sensation-Free of -Pro, die zowel zwavelhoudende aminozuren als omega-3 vetzuren, vitamines en sporenelementen bevatten, is absoluut aan te raden tijdens de periode van haargroei.


Overigens: de doorbloeding van de huid wordt duidelijk gestimuleerd met het kruidenmengsel van Marstall Huf-Regulator. 1. Onverzadigd vet is enkel bedoeld voor glans


Het haar is bedekt met het talg van de talgklieren en glanst meer als er plantaardige oliën aan het rantsoen worden toegevoegd. De onverzadigde omega-3-vetzuren brengen zelfs nog meer voordelen met zich mee: ze hopen zich op in het talg, dat ook de epidermis bedekt met een fijne film. De onverzadigde vetzuren houden de huid soepel en helpen de huid te regenereren. Bovendien vormt de beschermende film een ​​effectieve barrière tegen ziektekiemen en toxines. Om deze reden moeten hoogwaardige plantaardige oliën, zoals Marstall Leindistelolie of Marstall Hennepolie, in ieder geval tijdens de groeifase van het haar worden gevoed, maar nog beter daarna. 1. Een deken vermindert de last


Een deken en de omgevingstemperatuur hebben slechts een ondergeschikte invloed op de verharing. Ze dempen enkel de snelheid of mate van vachtwisseling. De verandering van vacht wordt eigenlijk bepaald door de lengte van het daglicht. De dagelijkse hoeveelheid licht beïnvloedt de hormonen en triggert zo de vachtwisseling.


Een deken is erg handig in het geval van koude periodes in de lente, wanneer het verwarmende winterbont al is afgeworpen. 


Draagt je paard een deken? Laat hem dan tijdens de verhaarperiode regelmatig even lekker zonder deken rollen in de bak, paddock of wei. Loszittende haren jeuken dus je paard zal zichtbaar genieten van het rollen. 1. Geen verharing = gebrek aan voedingsstoffen


Bij jongere paarden kan een vertraagde vachtwisseling worden veroorzaakt door tekorten aan voedingsstoffen. Het rantsoen moet vooral worden gecontroleerd op zwavelhoudende aminozuren, sporenelementen en vitamines.


Bij oudere paarden kan het komen door de ziekte van Cushing, ook wel PPID of ECS genoemd. Een gebrek aan vachtwisseling en een lange, gekrulde vacht zijn een van de belangrijkste symptomen van de ziekte. Naast een behandeling met medicatie, kan er het beste graanvrij worden gevoerd, bijv. met Marstall Faser-Light, Vito of Sensation-Free.


 

Deel dit artikel