Een goede spieropbouw, en dus een beter presterend paard, gaat niet vanzelf. Aan de belangrijkste bouwstof voor spieren – eiwit – wordt door het paardenlichaam hoge eisen gesteld. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en die zijn er in 2 soorten: essentiële en niet essentiële aminozuren. De aandacht gaat uit naar de essentiële aminozuren omdat deze niet in het lichaam worden aangemaakt. De essentiële aminozuren hebben nog een struikelblok: er zijn een aantal die een limiterende werking hebben op de eiwitsynthese. 


Tijdens de eiwitsynthese worden aminozuren opgebouwd tot lichaamseigen eiwitten zoals spieren en botstructuren. De limiterende werking van de essentiële aminozuren Lysine, Methionine, Threonine en Tryptofaan houdt dus in, dat wanneer één of meerdere van deze aminozuren niet voldoende voorhanden is, de eiwitsynthese stopt. Er is dus sprake van een minimum dat schematisch weergegeven wordt door de “ton van Liebig”


Is er een tekort aan bijvoorbeeld Lysine dan stopt de opbouw van het eiwit en daarmee de ontwikkeling van de spier of de botstructuur.


Tijdens training worden spiervezels afgebroken om vervolgens weer sterker te herstellen. Om dit systeem van af- en opbouw goed te laten verlopen zijn essentiële aminozuren nodig, zeker in combinatie met de huidige eiwitarme kracht- en ruwvoeders. Overigens is het terecht om krachtvoer te kiezen met een laag eiwit gehalte omdat uitsluitend eiwit toevoegen via krachtvoer de lever en nieren extra belast en daardoor de prestatie verminderd.


Om de eiwitsynthese die verantwoordelijk is voor herstel en opbouw van de spieren goed te laten verlopen dient het (sport)paard het complete pakket aan essentiële aminozuren in goed (lees: dunne darm) opneembare vorm dagelijks toegediend te krijgen. Zo niet dan komt het paard tekort. De eiwithuishouding wordt verstoord omdat het lichaam elders op zoek gaat naar de benodigde aminozuren. Maar als er bijvoorbeeld eiwit verloren is gegaan ten behoeve van de energievoorziening omdat er te weinig koolhydraten in het rantsoen zitten zal er uiteindelijk zelfs spierafbraak plaatsvinden. Het is van belang om naast de aanvoer van het pakket essentiële aminozuren ook te letten op de eiwit:energie verhouding.


Om het potentieel van het paard tot uiting te laten komen en de gezondheid te beschermen zijn gerichte training, goede huisvesting en doordachte voeding onmisbare pijlers.


In de praktijk betekent dit qua voeding naast voldoende goed ruwvoer een muesli met ontsloten granen en op inspanning gerichte vitaminen en mineralen. Direct na de gerichte training, binnen 1 uur, dient het paard voorzien te worden van de essentiële aminozuren die nodig zijn voor de spierherstellende eiwitsynthese. Dit kan eenvoudig door 120 gram Marstall Amino Muskel plus te geven. Dit supplement bevat de essentiële aminozuren in goed door de dunne darm opneembare vorm en is door de verstrekking direct na de training beschikbaar tijdens de regeneratiefase.


Het paard zal sneller herstellen en fitter zijn voor de volgende training of wedstrijd. 


Op langere termijn zal het paard meer spieren opbouwen en sterker worden, maar ook worden botten, pezen, gewrichten en hoeven van voldoende en beter eiwit voorzien.


Dezelfde aminozuren zijn ook verwerkt in o.a. Marstall Condición, Marstall Amino Sport Muesli en Marstall Western structuur muesli.


 

Deel dit artikel