Mash is iets extra’s dat we aan onze paarden geven. Maar wat is het eigenlijk? En waarom wordt het gegeven?


Er zijn een aantal redenen te bedenken.


De belangrijkste reden is dat het het vanwege de specifieke samenstelling zeer geschikt om de darmwerking te ondersteunen. Vaak zijn problemen van (lichte) diarree, water bij de mest en koliek te voorkomen door preventief 2 tot 3 maal in de week Mash te voeren. Het heeft echt een hele specifieke toegevoegde waarde om de darmwerking en daarmee de vertering te ondersteunen.


Daarnaast zijn er nog extra redenen:


  • De toegevoegde kruiden zorgen voor een extra lekkere smaak en geven je paard een boost

  • Mash kun je aanmaken met koud of warm water, zodat het een smakelijke slobber wordt. Slobber is makkelijk naar binnen te slurpen, ideaal voor oudere paarden, of paarden met gebitsproblemen.

  • Je paard krijgt extra vocht binnen, zeker goed voor slecht drinkende paarden

  • Het is een makkelijke manier om medicatie te verstoppen, voeg de medicatie toe, net voordat je de slobber aanbiedt

  • Het is een lekkere, gezonde, traktatie voor je paard!


Marstall Mash


Tegenwoordig hebben we zowel slobbers met granen (Marstall Mash) als graanvrije slobbers (Marstall Bergwiesen-Mash). 


Marstall Bergwiesen Mash


De graanvrije Bergwiesen-Mash is een slobber zonder toegevoegde vitaminen en mineralen, hierdoor is deze inzetbaar naast ieder rantsoen. In tegenstelling tot traditionele slobbers verhoogt de Bergwiesen-mash nauwelijks het suiker/zetmeel gehalte binnen het rantsoen. Daarom is het ook ideaal om extra aan het rantsoen toe te voegen. Het zetmeel gehalte wordt niet verhoogd maar je profiteert wel van alle voordelen van de Bergwiesen-mash


Ook ideaal in combinatie met de Force.

Aangezien de Bergwiesen-Mash geen toegevoegde vitaminen en mineralen bevat kan het niet als enig krachtvoer worden gevoerd. Maak het rantsoen compleet door het toevoegen van een vitaminen en mineralen concentraat (zoal Marstall Force).  


Bergwiesen-Mash een prima product om te geven na koliek, operaties, wormkuren en/of veulenen, maar ook bij darmproblemen, verstoppingen, wijzigingen in het rantsoen en weersomslag. Ook tijdens het verharen in het voorjaar en de herfst kan Bergwiesen-Mash meerdere dagen onderdeel van het dagrantsoen zijn.


Kruiden


Kruiden zijn van nature een onmisbaar ingrediënt binnen het rantsoen van het paard. Door de huidige wijze van beweiden hebben de paarden steeds minder kruiden ter beschikking, terwijl de behoefte blijft. Door het voeren van de Bergwiesen-Mash bied je het paard eenvoudig een groot scala aan kruiden zoals:  brandnetel, eucalyptus, koriander, venkelzaad, echte heemst, tijm, kamille, fenegriek, berkenblad, anijs, sparrennaalden, smalle weegbree, kummel, salie, jeneverbes, knoflookgranulaat.


Bevat previta-vezels 


Previta-vezels zijn een mengsel van voedingsvezels met een prebiotische werking in de dikke darm. Deze voedingsvezels worden niet in de dunne darm door enzymen verteerd, maar worden in de dikke darm gefermenteerd, waarbij ze als voedingsbodem dienen voor de goede darmmicroben. Dit zorgt van een gezondere darm en daardoor een betere darmwerking. De goede darmmicroben produceren o.a. enzymen die de spijsvertering verbeteren en B-vitaminen. Daarnaast is er minder gisting in de darmen en verbetert de mestconsistentie. 


Lijnzaad


Bergwiesen-mash bevat lijnzaad (ca. 10 %) wat o.a. de spijsvertering ondersteunt, zorgt voor natuurlijk vitamine E voor weerstand en welzijn en is rijk aan omega 3 vetzuren voor energie en een mooie glans op de vacht. 


Door te weken met water, wordt het lijnzaad slijmerig en dat heeft een positieve werking op de darmwand. Hierdoor neemt het, omdat het slijmerig, is ook een klein beetje zand mee uit de darmen in de ontlasting. Dit kan preventief werken om latere problemen te voorkomen.


Bereiding


Met warm water bereiden,maar in de zomer kan het ook met koud water als verfrissende slobber worden gevoerd. Laat het ongeveer 15 tot 20 minuten trekken en roer het goed voor het voeren.

Deel dit artikel