De graankorrels in het Marstall paardenvoer worden behandeld met een combinatie van vocht, warmte en druk (hydrothermisch ontsluiten*) waardoor de voedingsstoffen ontsloten worden. Door deze behandeling worden de granen goed verteerbaar en kunnen ze beter opgenomen worden. De vertering van de zetmeel vindt daardoor volledig in de dunne darm plaats. 


Graanzetmelen worden over het algemeen relatief slecht verteerd. Als er grote hoeveelheden onverteerd zetmeel in de blinde darm terecht komen, worden deze afgebroken door de daar aanwezige micro-organismen. Daarbij ontstaan kortketenige vetzuren, die de pH in de blinde darm flink doen dalen. In het zure milieu dat hierdoor ontstaat, gedijen ongewenste micro-organismen beter als de oorspronkelijke micro-organismen uit de darmflora. De gevolgen hiervan zijn o.a. vergisting, energieverlies, vitamine B-gebrek, verzuring, hoefbevangenheid, diarree en koliek.


Het zetmeel in de voeding moet daarom zoveel mogelijk in de dunne darm door de daar aanwezige enzymen verteerd worden en door de darmwand opgenomen worden. Zo’n licht verteerbaar zetmeel ontstaat door het hydrothermisch behandelen van graan. Een soort “voorvertering”, waardoor er een snellere en betere omzetting plaats kan vinden. Daarmee wordt tympanie (gasbuik) en koliek voorkomen en het paard kan hierdoor ook sneller over de energie beschikken die in het voer zit.


Compleet krachtvoer


 


Doordat de muesli´s uit hoogwaardige, op elkaar afgestemde ingrediënten bestaat, is het toevoegen van extra mineralen- en/of vitaminenpreparaten in de meeste gevallen niet nodig. Mede door de goede opname zijn de muesli´s zuinig in gebruik. Kleine porties, groot effect.


 


Voordelen


  • Marstall sportmuesli´s zitten boordevol goedverteerbare koolhydraten.

  • Voor het lichaamsonderhoud, groei en arbeid kan een paard niet zonder ruw eiwit. In de muesli´s zitten plantaardige eiwitbronnen met een hoogwaardig aminozurenprofiel. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten.

  • Bepaalde plantaardige oliën bevatten essentiële vetzuren en zijn een hoogwaardige energiebron voor het paard. Raapzaadolie heeft bijvoorbeeld een hoog gehalte aan onverzadigde Omega3- en Omega6-vetzuren en is rijk aan vitamine E en carotenoïden.

  • Kruiden nemen een belangrijke plaats in bij de Marstall muesli´s. Niet alleen vanwege de smakelijkheid maar ook vanwege de uitgebreide positieve effecten zijn kruiden niet weg te denken. De kruiden worden in hun natuurlijke vorm gebruikt (gemalen of gesneden).

  • Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke vitamines (zoals bijvoorbeeld vitamine C uit rozebottelschillen).


Deel dit artikel