Darmgezondheid heeft een enorme impact op ons hele lichaam en ook op onze geest. Bij paarden is het niet anders: het welzijn en de prestaties van onze viervoeters – zowel fysiek als mentaal – zijn voor een groot deel afhankelijk van de gezondheid van de darmen.

Opgeblazen gevoel, druk en pijn

Laten we winderigheid nemen. Dit is vaak het eerste waarneembare teken wanneer de spijsvertering van ons paard overbelast is. De meesten van ons weten uit eigen ervaring dat de ongewenste gassen in de darm behoorlijk pijnlijk zijn – vooral als de broek een beetje strak zit. Op het paard oefenen de zadelsingel en het gewicht van de ruiter extra druk uit. Hierdoor spannen de paarden zich, gaan niet over hun rug en zijn niet erg gemotiveerd in het werk.

Tekenen van een verstoorde darmflora

  • Winderigheid
  • Krampen in de darmen
  • Stinkende uitwerpselen
  • Diarree tot fecaal water
  • Acute koliek

Waterige ontlasting en diarree zijn ook tekenen dat het maagdarmkanaal van ons paard te zuur is. Ieder van ons weet hoe belastend deze symptomen kunnen zijn voor het hele lichaam. Je bent saai en zwak en je kunt niet presteren. Hetzelfde geldt voor onze paarden.

We moeten niet alleen spijsverteringsproblemen serieus nemen, maar ook die van onze paarden en de oorzaken zo snel mogelijk wegnemen. Wanneer de darmen zwak zijn, wordt ook het immuunsysteem verzwakt. Dit opent op zijn beurt de deur naar andere ziekten.

Biotine-tekort

Een ander voorbeeld is vitamine H-tekort. Net als veel andere in water oplosbare vitamines maakt het paard zelf vitamine H – ook wel biotine genoemd – aan met behulp van een gezonde darmflora. Als de darmflora verstoord is, wordt er minder vitamine H aangemaakt. Dit uit zich vaak in de vorm van vertraagde verharing, doffe vacht, huidproblemen, broos haar en gebarsten, broze hoeven.

Hoefbevangenheid en darmflora

Ook hoefbevangenheid vindt vaak zijn oorsprong in een verstoorde balans van de darmflora. Veranderingen in de microflora in de darm leiden tot een massale sterfte van de positieve micro-organismen. Hierdoor komen endotoxinen vrij, die via het darmslijmvlies in de bloedbaan terechtkomen en hoefbevangenheid veroorzaken.

Zetmeel, suiker, moeilijk verteerbare eiwitten

Wat kan een overbelasting van de darmflora veroorzaken? Naast organische oorzaken, haastig eten en stress door sociale factoren, transport of toernooien, zijn fouten in het voeren van de paarden de meest voorkomende triggers. Wees vooral voorzichtig met suiker en zetmeel.

Als het paard gezond is en goed zou moeten presteren, kunnen we beide in gepaste hoeveelheden voeren. Het zetmeel moet echter licht verteerbaar zijn, zodat er geen fermentatiefouten optreden. Voer daarom hydrothermisch behandelde gerst en cornflakes in plaats van volle granen. In principe moet de hoeveelheid zetmeel worden aangepast aan de prestatie, aangezien het lichaam het zetmeel omzet in suiker.

Maar ook met eiwitten die in de dunne darm niet verteerbaar zijn, moet je oppassen, omdat dit, in tegenstelling tot precaecaal verteerbaar ruw eiwit (pcv), ongebruikt in de dikke darm terechtkomt en daar door darmbacteriën wordt gemetaboliseerd. De bacteriën produceren gassen die kunnen leiden tot winderigheid en zuur dat de lever en de nieren moeizaam moeten afbreken.

Overmatige hoeveelheden zetmeel en suiker, zoals niet-pcv ruw eiwit, leiden tot verzuring en gasvorming. Hierdoor zijn de paarden minder in staat om het voer – vooral het ruwvoer – te benutten. Dit leidt op zijn beurt tot gewichtsverlies en een verzwakt immuunsysteem.

De darm in (on)balans

Talloze bacteriën en micro-organismen in de darmen helpen onze paarden het voer te verteren. Deze kleine, nuttige helpers vertegenwoordigen een zeer gevoelige gemeenschap in termen van hun aantal, hun samenstelling en de activiteit van de darmflora. Als de zogenaamde microflora in balans is, is er sprake van eubiose en werkt alles perfect. Overmatige hoeveelheden onbruikbaar graanzetmeel, suiker (zoals fructanen) of eiwitten die niet kunnen worden verteerd in de dunne darm, verschuiven de balans van de microflora. Deze aandoening wordt dysbiose genoemd. Een gezond darmmilieu kunnen we vooral bevorderen door de volgende zes dingen:

  • Voorkom acidose (te hoog zuurgehalte van het bloed)
  • Voeder rijk aan ruwe vezels, omdat kauwen het agressieve maagzuur buffert
  • Licht verteerbaar zetmeel, kwantitatief aangepast aan de prestaties
  • Suiker met mate
  • Goed = dunne darm verteerbare eiwitten
  • Stress verminderen
  • Zorg voor tijd tussen voeding en beweging
  • Hulp bij spijsverteringsproblemen

Verstoorde spijsvertering – Marstall helpt

Er zijn verschillende natuurlijke stoffen die een gestrest of een beschadigd maagdarmkanaal helpen

Deel dit artikel