Jakobskruiskruid of Jacobskruid, is een goudgele bloeiende plant met ingesneden bladeren. In het eerste jaar vormt de plant een rozet, in het tweede jaar groeit de rechtopstaande stengel, die zich boven het midden vertakt. Vanaf half juni zijn de eerste bloeiende planten te vinden. De belangrijkste bloeitijd is juli. Jakobskruiskruid is een madeliefjebloeier. De ongeveer 15 tot 20 mm brede goudgele individuele bloemen worden gevormd uit de binnenste buisvormige bloemen, die zeer karakteristiek omgeven zijn door 13 gele straalblaadjes. Volwassen planten worden gemakkelijk 1 m hoog. De sterke stengels zijn meestal rood gekleurd.

De pyrrolizidine-alkaloïden van Jacobskruiskruid blijven zelfs in hooi giftig. Hier is de plant veel moeilijker te zien. De dieren krijgen zelden dodelijke doses binnen via gras en hooi. Chronische leververgiftiging door langdurige inname van kleine hoeveelheden is in de praktijk echter veel relevanter.

Foto’s en informatie over Jakobskruiskruid en ook over planten waarmee Jakobskruiskruid kan worden verward, zijn op internet te vinden.