Ieder paard heeft zijn eigen energiebehoefte. Dit hangt af van het ras, de leeftijd en de hoeveelheid arbeid die het moet verrichten. Energie kan een paard halen uit koolhydraten (waaronder suikers), vetten en eiwitten. Uit eiwitten eigenlijk liever niet, omdat we deze liever benutten voor spieropbouw en onderhoud. Waar het om gaat is dat de energiebalans in evenwicht is, dus dat het paard niet meer energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Dat een deel van deze energie opgenomen wordt in de vorm van suiker en zetmeel is niet erg. Suiker (glucose) is essentieel voor voor de energievoorziening van de lichaamscellen. Een paard kan suiker maar zeer beperkt opslaan in de vorm van glycogeen, een overschot aan suiker zal door het lichaam omgezet worden en opgeslagen in de vorm van vet. Een structurele overbelasting van dit systeem, door het overmatig voeren van suiker kan ertoe leiden, dat het lichaam minder gevoelig wordt voor het hormoon insuline en daardoor de bloedsuikerspiegel niet meer  goed kan reguleren, met alle gevolgen van dien.

Ieder paard is anders, dus zal ook anders gevoerd dienen te worden. Er zijn echter wel een paar vuistregels voor de voerbehoefte:

  • Vezels: 1,5kg ruwvoer per 100kg lichaamsgewicht per dag

  • Eiwitten: 500 gram eiwit per dag

  • Vetten en olie: 100-200ml per dag

  • Koolhydraten (o.a. suikers): 2 gram suiker en zetmeel per kg LG per maaltijd

  • Vitaminen en mineralen: Basisbehoefte per kg LG per dag;

Calcium: 0,052 gr

Fosfor: 0,037 gr

Magnesium: 0,015 gr

Natrium: 0,026 gr

Kalium: 0,065 gr

Koper: 0,2 mg

IJzer; 0,8 mg

Zink: 0,8 mg

Mangaan; 0,8 mg

Selenium: 0,002 mg

Jodium: 0,007 mg

Kobalt: 0,001 mg

Zwavel: 0,03 gr

Vitamine A: 30 I.E.

Vitamine D3: 6,6 I.E.

Vitamine E: 1 mg

Vitamine B1: 0,06 mg

Vitamine B2: 0,04 mg

Biotine: 10 – 20 ug

Lysine: 0,054 gr

Bovenstaande geldt als een hele algemene vuistregel voor een standaard paard, met een normaal gewicht en geen aandoeningen. Maar zoals iedere paardenliefhebber weet… geen enkel paard is standaard.

Het is daarom altijd mogelijk om bij ons een gratis en vrijblijvend voedingsadvies aan te vragen!