Niet alle natuurlijke snacks zijn even gezond, ook hierbij geldt dat je van sommige producten niet teveel mag voeren. Bijvoorbeeld fruit, af en toe een stuk kan geen kwaad, maar geef je paard geen fruitmand per dag. Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard.

Bloemen en kruiden kunnen ook een lekkere snack zijn, en bevatten vaak ook nog eens geneeskrachtige eigenschappen en ze zitten boordevol vitamines.

We hebben 10 snacks op een rij gezet die jouw paard heerlijk vindt!

1. Wilg

Takken van de wilgenboom worden door paarden erg lekker gevonden. Wilgentakken kunnen in de wei gegeven worden maar bijvoorbeeld ook goed in de paddock of stal om verveling tegen te gaan. Daarnaast werkt wilg als een natuurlijke pijnstiller.

2. Duizendblad

Duizendblad zuivert het bloed en helpt bij de spijsvertering. Daarnaast biedt het goede ondersteuning bij darm- en maagklachten.

3. Madeliefje

Dit bloemetje is smakelijk en bevat veel calcium en magnesium. Het eten van madeliefjes kan helpen bij artrose.

4. Smalle weegbree

Deze plant kom je in veel bermen tegen. De smalle weegbree bevat veel ijzer, koper, kalium, calcium en silicium. Dit kruid helpt bij infecties aan de luchtwegen en bevat een natuurlijke antibiotica.

5. Brandnetel

Brandnetels hebben een uitgebalanceerde minerale samenstelling waardoor ze een gunstige invloed hebben op de algemene gezondheid. Laat de brandnetels drogen om ze smakelijk te maken.

6. Rozenbottel

Een heerlijk tussendoortje en boordevol vitamine C en B3. Een goede vervanger voor bijvoorbeeld paardensnoepjes.

7. Paardenbloem

De paardenbloem zit vol met ijzer, calcium en koper. Dit plantje activeert de lever en de nieren en reinigt het bloed. Deze bloem groeit in de lente vaak overal in de paardenweide en is een gezonde aanvulling.

8. Meidoorn

Meidoorn is een stekelige struik, maar de blaadjes vinden paarden erg lekker. De struik ondersteunt het hart en heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Meidoorn is daarom ook geschikt om als afrastering te gebruiken rondom de paardenweide.

9. Kamille

Kamille heeft een kalmerende werking en kan helpen bij nerveuze paarden. Deze plant kan ook in de berm worden gevonden en groeit vaak op vochtige grond.

10. Echinacea

Deze bloem ondersteunt en versterkt het immuunsysteem. Daarnaast geeft het een boost aan de darmen. Het kan ter ondersteuning worden gevoerd bij een lage weerstand, bij verkoudheid of een verzwakt afweersysteem.