Biergist wordt beschouwd als een gezond voedingssupplement – niet alleen voor mensen, maar ook voor paarden. Biergist is in eerste instantie belangrijk in paardenvoeding als leverancier van hoogwaardige, licht verteerbare eiwitten. Biergist is grotendeels verteerbaar in de dunne darm. Zo kunnen de waardevolle, essentiële aminozuren voor een groot deel door het paard worden gebruikt. Ook moet het hoge gehalte aan zwavelhoudende aminozuren worden genoemd, wat belangrijk is voor de keratine in huid, hoeven en vacht.

Daarnaast bevat biergist veel waardevolle B-vitamines zoals thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), foliumzuur (B9) etc. voor de huid, de energiestofwisseling, de opbouw en omzetting van eiwitten, functies, enz. Biergist levert belangrijke mineralen zoals fosfor, magnesium en natrium, evenals de sporenelementen koper, zink en selenium.

De celwanden van biergist worden mannan-oligosachariden (ook wel MOS genoemd) en ß-glucanen genoemd. Ze hebben een hoge vangkracht tegen mycotoxinen en ziektekiemen. Ze vormen ook een extra beschermende barrière in de darm, een soort “biofilm” die verhindert dat bacteriën zich aan het darmslijmvlies hechten. Ze verminderen ontstekingsprocessen in de darm en uiteindelijk dienen de celwanden van de biergist als voedsel voor goede darmmicroben en hebben zo een prebiotische werking. Over het algemeen ondersteunen en ontlasten de mannan-oligosacchariden en ß-glucanen het immuunsysteem en de darmen.

Biergist wordt soms als poeder gevoerd, maar meestal verwerkt in pellets of muesli. Het ondersteunt de goede darmflora en daarmee de vertering van ruwe vezels en de energievoorziening. Biergist levert waardevolle en licht verteerbare voedingsstoffen, wat vooral goed is voor de vachtwisseling en het helpt voergerelateerde darmstoornissen, diarree of fecaal water te voorkomen.