Collageenhydrolysaat is opgelost collageen. Collageen is het stabiliserende eiwit in bindweefsel, kraakbeen, botten, ligamenten, pezen en huid. De collageenvezels bevatten grote hoeveelheden van de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline.

Het aminozuurrijke voedings- en voedingssupplement collageenhydrolysaat wordt verkregen uit natuurlijk collageen. Collageen zelf is onoplosbaar. Als het collageen enzymatisch wordt behandeld, wordt oplosbaar collageenhydrolysaat (vergelijkbaar met gelatine) geproduceerd, dat in bereide vorm kan worden gevoerd ter ondersteuning van de ontwikkeling van kraakbeen, voor regeneratie, enz.

De samenstelling van de aminozuren van collageenhydrolysaat komt overeen met die van collageen en bevat daardoor uitzonderlijk veel glycine, proline en hydroxyproline. Deze worden op hun beurt opgenomen in de darm en staan ​​als bouwstoffen ter beschikking van de kraakbeencellen. Bij mensen is wetenschappelijk bewezen dat ingenomen collageenhydrolysaat degeneratie van gewrichtskraakbeen kan remmen en de regeneratie van kraakbeenweefsel kan stimuleren (McAlindon et al, 2011). Op basis van verschillende onderzoeken kunnen ook bij dieren positieve effecten zoals minder kraakbeenafbraak, ondersteuning van de kraakbeenontwikkeling en een verbeterde weefselstructuur worden aangenomen.

*Mc Alindon TE, Nuite M, Krishnan N, Ruthazer R, Price LL, Burstein D, Griffith J, Flechsenhar K (2011): Verandering in knieartrosekraakbeen gedetecteerd door vertraagde gadolinium-versterkte magnetische beeldvormingsresonantie na behandeling met collageenhydrolysaat: een pilot gerandomiseerde gecontroleerde studie. Artrose en kraakbeen 19 (2011) 399-405.