Voer-FAQ

Voer-FAQ2021-11-16T08:28:48+01:00
Er zit altijd evenveel suiker in gras?2021-12-22T15:02:56+01:00

Er zijn variaties in suikerniveaus, zowel dagelijkse, seizoensgebonden, maar ook regionale verschillen.

Het suikergehalte in gras is in het voorjaar het hoogst, wanneer het gras het hardste groeit. Maar ook in het najaar kan door regen flinke groei plaatsvinden. Dit is echter minder drastisch dan in het voorjaar.

Het veiligste moment van de dag om te beweiden is normaal gesproken vroeg in de ochtend. Geadviseerd wordt om ‘risico’ paarden vroeg in de ochtend te beweiden, bijvoorbeeld tussen 5:00 en 10:00 uur. Paarden die gevoelig zijn voor suikers kunnen ’s middags veel gevaar lopen.

Een uitzondering hierop is tijdens nachten met stressfactoren voor de plant. Als het ’s nachts koud is, kan het gras niet veel groeien. Na een nacht met vorst kan de suikerniveau nog steeds hoog zijn, omdat de geproduceerde suikers niet verbruikt worden. In een stresssituatie, zoals droogte, extreme hitte, of nachtvorst kunnen de suikers die geproduceerd worden niet omgezet worden in vezels voor groei en blijven de suikergehalte in de plant relatief hoog. Dan bevat het gras in de ochtend nog veel suikers en zou ’s middags beweiden minder risico geven.

Paardeneigenaren moeten het weidemanagement dus baseren op basis van het weer en de grasgroei. In perioden waarin de plant in de groei wordt belemmerd is extra aandacht gewenst, bijvoorbeeld droogte door hitte en te weinig water of te lage temperaturen zoals nachtvorst.

Sommige grassen geven meer problemen dan anderen, en dit kan sterk variëren. Gras kan helaas niet getest worden op het niveau suiker, omdat dit afhangt van de tijd van de dag dat het monster wordt genomen.

Ieder paard heeft een andere suikerbehoefte?2022-02-16T09:04:53+01:00

Ieder paard heeft zijn eigen energiebehoefte. Dit hangt af van het ras, de leeftijd en de hoeveelheid arbeid die het moet verrichten. Energie kan een paard halen uit koolhydraten (waaronder suikers), vetten en eiwitten. Uit eiwitten eigenlijk liever niet, omdat we deze liever benutten voor spieropbouw en onderhoud. Waar het om gaat is dat de energiebalans in evenwicht is, dus dat het paard niet meer energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Dat een deel van deze energie opgenomen wordt in de vorm van suiker en zetmeel is niet erg. Suiker (glucose) is essentieel voor voor de energievoorziening van de lichaamscellen. Een paard kan suiker maar zeer beperkt opslaan in de vorm van glycogeen, een overschot aan suiker zal door het lichaam omgezet worden en opgeslagen in de vorm van vet. Een structurele overbelasting van dit systeem, door het overmatig voeren van suiker kan ertoe leiden, dat het lichaam minder gevoelig wordt voor het hormoon insuline en daardoor de bloedsuikerspiegel niet meer  goed kan reguleren, met alle gevolgen van dien.

Ieder paard is anders, dus zal ook anders gevoerd dienen te worden. Er zijn echter wel een paar vuistregels voor de voerbehoefte:

 • Vezels: 1,5kg ruwvoer per 100kg lichaamsgewicht per dag

 • Eiwitten: 500 gram eiwit per dag

 • Vetten en olie: 100-200ml per dag

 • Koolhydraten (o.a. suikers): 2 gram suiker en zetmeel per kg LG per maaltijd

 • Vitaminen en mineralen: Basisbehoefte per kg LG per dag;

Calcium: 0,052 gr

Fosfor: 0,037 gr

Magnesium: 0,015 gr

Natrium: 0,026 gr

Kalium: 0,065 gr

Koper: 0,2 mg

IJzer; 0,8 mg

Zink: 0,8 mg

Mangaan; 0,8 mg

Selenium: 0,002 mg

Jodium: 0,007 mg

Kobalt: 0,001 mg

Zwavel: 0,03 gr

Vitamine A: 30 I.E.

Vitamine D3: 6,6 I.E.

Vitamine E: 1 mg

Vitamine B1: 0,06 mg

Vitamine B2: 0,04 mg

Biotine: 10 – 20 ug

Lysine: 0,054 gr

Bovenstaande geldt als een hele algemene vuistregel voor een standaard paard, met een normaal gewicht en geen aandoeningen. Maar zoals iedere paardenliefhebber weet… geen enkel paard is standaard.

Het is daarom altijd mogelijk om bij ons een gratis en vrijblijvend voedingsadvies aan te vragen!

Suiker is slecht voor de tanden van mijn paard?2022-02-16T09:09:51+01:00

Ook paardentanden kunnen tandbederf krijgen. Tandbederf treedt zowel op aan het kauwvlak als de snijkant. In de gaten kan zich voedsel vastzetten en rotten. Het kan ook leiden tot tandbederf op de tandwortels. Wat leidt tot dit probleem, is niet helemaal duidelijk. Het zijn niet alleen suikers, melasse en fruit die verantwoordelijk zijn.

Preventief kunnen melasse-vrije voeders worden gevoerd. Dit zijn bijvoorbeeld voor:

– Recreatie: Sensation FreeFaser-LightVitoNaturell

– Sport: Sensation-ProVitoCornmüsli en alle enkelvoudige granen van Marstall

– Algemeen: MashBergwiesen-MashForceStall– en Weideriegel

Bij paarden met tandbederf adviseren we niet alleen melasse-, maar ook graanvrije voeders. Vermijd ook fruit en brood.

Mijn te dikke paard kan beter helemaal geen suiker meer krijgen?2021-12-22T14:59:19+01:00

Het belangrijkste is dat je paarden niet op een crash-dieet kunt zetten of opeens heel veel minder kunt gaan voeren. Anders loopt het paard het risico hyperlipemie (bloedvervetting) te krijgen. Een gezond dieet om af te vallen ziet er als volgt uit:

 • Geef laat gesneden hooi (grofstengelig, weinig bladmassa) of hooi gemengd met stro (maximaal eenderde stro) bij voorkeur in een hooinet of ruif in een hoeveelheid van 1 tot 1,2% van het gewenste ideale lichaamsgewicht (normaal: 1.5 %).

 • Geef geen zetmeel- of vetrijk krachtvoer, kies hooguit voor een graanvrij voer met een verlaagd energiegehalte en geconcentreerde vitaminen- en mineralengehaltes, zoals bijvoorbeeld Marstall Faser-Light.

 • Bij voorkeur niet of slechts zeer beperkte tijd op de weide laten grazen.

 • Geef ter aanvulling van de ontbrekende vitaminen en mineralen een supplement dat energie- en zetmeelarm is, zoals de Marstall Force.

 • Geef een supplement met hoogwaardige, essentiële aminozuren om spierafbraak te voorkomen. Het aanvullen van essentiële aminozuren kan eenvoudig door middel van Marstall Amino-Muskel PLUS.

 • Geen of beperkt snoepjes, brood en fruit voeren, of kies voor Marstall Bonus-Light.

 • Regelmatige lichaamsbeweging (dagelijks ongeveer 30 minuten stevige draf) verbetert de insulinegevoeligheid.

 • Als stalstrooisel is houtvezel geschikt (van stro kan het paard nog eten). Zorg wel voor voldoende kleine ruwvoerporties.

 • Ga voor gewichtsverlies van 0,5 tot 1% van het lichaamsgewicht per week. Controleer regelmatig of je nog op de goede weg bent door te wegen of de lichaams-, nek- of borstomtrek te meten (afname van de metingen per week met 1 tot 2 cm).

Natuurlijke snacks zijn altijd gezond?2021-12-22T14:58:25+01:00

Niet alle natuurlijke snacks zijn even gezond, ook hierbij geldt dat je van sommige producten niet teveel mag voeren. Bijvoorbeeld fruit, af en toe een stuk kan geen kwaad, maar geef je paard geen fruitmand per dag. Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard.

Bloemen en kruiden kunnen ook een lekkere snack zijn, en bevatten vaak ook nog eens geneeskrachtige eigenschappen en ze zitten boordevol vitamines.

We hebben 10 snacks op een rij gezet die jouw paard heerlijk vindt!

1. Wilg

Takken van de wilgenboom worden door paarden erg lekker gevonden. Wilgentakken kunnen in de wei gegeven worden maar bijvoorbeeld ook goed in de paddock of stal om verveling tegen te gaan. Daarnaast werkt wilg als een natuurlijke pijnstiller.

2. Duizendblad

Duizendblad zuivert het bloed en helpt bij de spijsvertering. Daarnaast biedt het goede ondersteuning bij darm- en maagklachten.

3. Madeliefje

Dit bloemetje is smakelijk en bevat veel calcium en magnesium. Het eten van madeliefjes kan helpen bij artrose.

4. Smalle weegbree

Deze plant kom je in veel bermen tegen. De smalle weegbree bevat veel ijzer, koper, kalium, calcium en silicium. Dit kruid helpt bij infecties aan de luchtwegen en bevat een natuurlijke antibiotica.

5. Brandnetel

Brandnetels hebben een uitgebalanceerde minerale samenstelling waardoor ze een gunstige invloed hebben op de algemene gezondheid. Laat de brandnetels drogen om ze smakelijk te maken.

6. Rozenbottel

Een heerlijk tussendoortje en boordevol vitamine C en B3. Een goede vervanger voor bijvoorbeeld paardensnoepjes.

7. Paardenbloem

De paardenbloem zit vol met ijzer, calcium en koper. Dit plantje activeert de lever en de nieren en reinigt het bloed. Deze bloem groeit in de lente vaak overal in de paardenweide en is een gezonde aanvulling.

8. Meidoorn

Meidoorn is een stekelige struik, maar de blaadjes vinden paarden erg lekker. De struik ondersteunt het hart en heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Meidoorn is daarom ook geschikt om als afrastering te gebruiken rondom de paardenweide.

9. Kamille

Kamille heeft een kalmerende werking en kan helpen bij nerveuze paarden. Deze plant kan ook in de berm worden gevonden en groeit vaak op vochtige grond.

10. Echinacea

Deze bloem ondersteunt en versterkt het immuunsysteem. Daarnaast geeft het een boost aan de darmen. Het kan ter ondersteuning worden gevoerd bij een lage weerstand, bij verkoudheid of een verzwakt afweersysteem.

Extra energie kan alleen uit suiker worden gehaald?2021-12-22T14:57:30+01:00

Hoe kun je suikerarm voeren en toch zorgen dat het paard voldoende energie heeft? Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld sportpaarden. In deze gevallen is het mogelijk om het rantsoen te verrijken met hoogwaardige olie. Paarden hebben weliswaar geen galblaas, maar kunnen door galsappen in het spijsverteringssysteem, olie tot op zekere hoogte zeer goed verteren. Hoogwaardige plantaardige olie – zoals lijnzaadolie –  bevat omega-3-vetzuren. Dit vetzuur levert veel energie en werkt ontstekingsremmend. Een voldoende energierijk rantsoen is daarnaast ook belangrijk voor spieropbouw.

Mijn paard graanvrij voeren is altijd beter?2022-02-16T09:11:21+01:00

Wel of niet graanvrij voeren is een keuze die je zelf maakt en die moet passen bij je paard. We hebben hier eerder ook een blog over geschreven.

Nog niet eens zo lang geleden werden paarden gehouden om te werken op het land, om mensen te vervoeren en als lastdier. Dat werk kostte veel tijd en energie. Er moest dus veel gegeten worden om die energie aan te vullen, maar daar was maar weinig tijd voor. Er was een meer geconcentreerde energiebron nodig. Granen voldeden aan die eis.

Voor oudere paarden kan het wel goed zijn om graan te eten, hun spijsverteringssysteem neemt namelijk minder voedingsstoffen op uit het voer, dus om voldoende energie te behouden is het nodig om graan (en dus koolhydraten/suikers) aan te bieden naast het ruwvoer. Wanneer ze echter last hebben van zetmeelgerelateerde stofwisselingsproblemen, is graanvrij voeren beter.

Een paard haalt alle benodigde suikers uit het ruwvoer?2021-12-22T14:55:29+01:00

Dit feit klopt gedeeltelijk, het grootste gedeelte van het rantsoen van je paard bestaat uit ruwvoer. Ook in ruwvoer zitten suikers en zetmeel, feitelijk krijgen paarden hun basisbehoefte suikers al volledig binnen via het ruwvoer.

Voor veel paarden zijn extra suikers dus ook niet niet nodig bij een normale inspanning. Maar als een paard sportprestaties moet leveren kan aanvulling via krachtvoer nodig zijn. Voor topsportprestaties is aanvulling via krachtvoer zelfs essentieel.

In veel paardenvoer zit suiker in de vorm van melasse?2022-02-16T09:16:50+01:00

Melasse is een restproduct van de suikerwinning. Deze vloeistof blijft over uit het kooksel van suikerriet/suikerbiet, nadat het gekristalliseerde suiker verwijderd is. Pure melasse kan heel dik en stroperig zijn en wordt daarom vaak vermengd met een plantaardige olie. Veelal wordt melasse verder verwerkt in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld voor de productie van koek, veevoer, roggebrood, donker bier, rum en sojasaus.

Melasse is vaak het belangrijkste vloeibare voedermiddel in veevoederfabrieken. Melasse wordt niet toegevoegd in verband met zijn voedingswaarde, maar hoofdzakelijk als smaakversterker en bindmiddel. Redenen om melasse aan paardenvoer toe te voegen:

– Smaak bevorderen voor betere opname

– Binden van stof: stofreductie

– Vochtigheid verbeteren

– Eenvoudig mengen van voedermiddelen

– Bindmiddel voor het persen van brok

Marstall biedt diverse voeders zonder melasse: Mash, Bergwiesen-Mash, Force, Stall– en Weideriegel, Sensation Free, Faser-Light, Vito, Naturell, Sensation-Pro, Vito, Cornmüsli, Senior Aktiv, Gastro muesli en alle enkelvoudige granen van Marstall.

Suiker is slecht voor je paard?2021-12-22T14:53:21+01:00

Om deze fabel te ontkrachten, moeten we eerst even uitleggen wat suiker is.

Suikers zijn korte keten van koolhydraten. Zetmeel is bijvoorbeeld ook een koolhydraat. Koolhydraten zijn voor paarden de grootste en natuurlijke bron van energie. Energie die spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Zonder suiker, geen prestaties. Suikers zijn daarom niet gevaarlijk voor paarden. Het is juist heel logisch en natuurlijk dat er koolhydraten zitten in het rantsoen van je paard. Maar een overschot aan suikers kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Er zijn diverse bronnen in de voeding die energie leveren, zoals suiker, zetmeel, vezels en vet. Suiker en zetmeel zijn snelle energiebronnen. Vezels zijn een langzame bron van energie en vetten leveren veruit de meeste energie. De verschillende soorten worden op verschillende plaatsen in het lichaam verteerd en gemetaboliseerd. In de maag worden zeer weinig koolhydraten verteerd. Het grootste gedeelte wordt verteerd in de dunne en dikke darm. De dunne darm verteert in de eerste plaats de suikers en zetmeel in het dieet van een paard, terwijl de dikke darm de vezel verteert.

Suiker en zetmeel
Suiker en zetmeel zijn koolhydraten die voorkomen in granen, krachtvoer en ruwvoer. Zowel suiker als zetmeel worden opgenomen in het lichaam als glucose,waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Deze stijging stimuleert het vrijkomen van het hormoon insuline. Insuline helpt bij het transport van glucose uit het bloed naar het lichaamsweefsel(zoals spieren), waardoor de glucosewaarde in het bloed daalt. Zodra glucose in het lichaamsweefsel terecht is gekomen kan het omgezet worden in energie, of in glycogeen of vet voor energieopslag. De energie kan direct gebruikt worden of de opgeslagen energie kan op een later tijdstip worden aangesproken.

Doordat suiker en zetmeel snel worden verteerd in de dunne darm, kan de energie ook snel worden opgenomen door het lichaam. Daarom leveren suiker en zetmeel een korte uitbarsting van energie in plaats van langdurige energie.

Het paard lijkt beperkt te zijn in het vermogen om zetmeel te verteren, vooral in grote hoeveelheden. Wanneer paarden teveel zetmeel (zoals te grote porties krachtvoer) consumeren, kunnen enzymen in de dunne darm niet voldoende verteren. Onverteerd zetmeel zal daarom doorstromen naar de dikke darm. De bacterieflora in de dikke darm is niet geschikt om grote hoeveelheden zetmeel te verteren, waardoor een verstoring in de bacterieflora kan ontstaan. Dit kan resulteren in de overproductie van  zuren, zoals melkzuur en / of gas, die kunnen leiden tot koliek of hoefbevangenheid. Dit risico kan aanzienlijk beperkt worden door het voeren van ontsloten granen, deze worden door de veranderende zetmeelstructuur veel beter verteerd in de dunne darm waardoor de kans opdoorstroming naar de dikke darm klein is.

Vezels
Vezels zijn koolhydraten die niet verteerd kunnen worden door de lichaamseigen enzymen van het paard. Er zijn verschillende soorten vezels zoals cellulose, hemicellulose, pectine en fructaan. Cellulose en hemicellulose komen over het algemeen uit weidegras, pectine uit bietenpulp en luzerne en fructaan komen voor in grassen.

Vezels worden in de dikke darm verteerd door bacteriën, waardoor vluchtige vetzuren ontstaan, die als energiebron fungeren. De vluchtige vetzuren worden door de blinde darm en dikke darm geabsorbeerd, waarna ze omgezet kunnen worden in energie of vet.

Vezels zijn langzaam verteerbaar. Ze geven het paard continue energie die gebruikt kan worden over een lagere periode. Echter, niet alle vezels kunnen effectief worden gefermenteerd, waardoor de algehele verteerbaarheid verminderd. Bijvoorbeeld cellulose is meestal slechts 40% verteerbaar, hemicellulose 50% verteerbaar, en lignine is helemaal niet verteerbaar. In tegenstelling tot pectine en fructanen die gemakkelijker verteerbaar zijn.

De bacterieflora in de darmen van een paard is gevoelig voor veranderingen, daarom is een continue stroom van vezelrijke voeding belangrijk voor de darmgezondheid.

Ik wil mijn merrie laten dekken. Waar moet ik op letten bij het voeren?2022-02-16T09:19:17+01:00
 • De merrie moet in een goede tot zeer goede voedingsconditie zijn (de hormonale toestand wordt sterk beïnvloed door lichaamsvet). Een BCS van 6 tot 6.5 zou ideaal zijn. Als de merrie daaronder zit, moet ze 6 tot 8 weken vóór de dekking extra krachtvoer krijgen.

 • Hoogwaardige eiwitten, resp. essentiële aminozuren, zijn nuttig rond de dekkingsperiode.

 • Beta-caroteen toediening vóór het dekken bevordert het optreden van de hengstigheid.

 • De merrie moet voldoende van jodium, selenium, vitamine A en E voorzien zijn.

Onze fokkerijmuesli is aangepast aan deze speciale vereisten.

Hou er ook rekening mee dat in grofstengelig laat gemaaid hooi de genoemde voedingsstoffen vaak schaars zijn. Vooral als de dekking plaatsvindt in de wintermaanden, moet het hooi worden aangevuld met deze voedingsstoffen.

Mijn merrie wordt niet drachtig, hoe kan ik haar ondersteunen met de voeding?2021-12-22T14:48:49+01:00

Beperk de hoeveelheid krachtvoer 5 tot 6 weken voor het dekken en verhoog deze 2 tot 3 weken voor het dekken weer. Het is belangrijk om de krachtvoerhoeveelheid daarna ongewijzigd te laten tot 8 weken na de bevruchting.

Indien mogelijk moet de dekking plaatsvinden in het weideseizoen, omdat het grazen de hengstigheid bevorderd.

Mijn merrie is drachtig, waar moet ik op letten bij het voeren?2022-02-16T09:22:17+01:00

Na een succesvolle bevruchting heeft het geen extra voedingsstoffen nodig tot het einde van de 7e maand van de dracht. Op de arbeid afgestemde voeding is voldoende.

Vanaf de 8ste maand van de dracht ontwikkelt het veulen zich in de baarmoeder sterk en vanaf de 10e maand zeer sterk. Het veulen en de merrie hebben nu veel energie, essentiële aminozuren, voldoende selenium, jodium, koper, vitamine A en E nodig. Het rantsoen en het voer van de merrie moet nu worden aangepast.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de geboorte van het veulen op het gebied van eerste hulp? Als de merrie het veulen niet accepteert of zelfs sterft bij de geboorte?2022-02-16T09:31:31+01:00

Hiervoor is het handig om een Marstall-veulen-noodpakket en/of veulenmelkpoeder (emmer van 3 kg is opgenomen in het veulen-noodpakket) op voorraad te hebben.

Het veulen noodpakket bevat de eerste behoefte gedurende de eerste 5 tot 6 dagen (naast de verzorging van de dierenarts).

Waardoor wordt een goed veulenvoer gekenmerkt? Waar moet ik op letten?2021-12-22T14:41:46+01:00

Voer voor veulens moet zeer geconcentreerd en smakelijk zijn, omdat de veulens in het begin maar weinig voer opnemen. Belangrijk is de toevoer van essentiële aminozuren via het voer vanwege de positieve invloed op de botopbouw. Mineralen, vitamines en sporenelementen moeten aanwezig zijn in een uitgebalanceerde concentratie voor een gezonde ontwikkeling van botten, gewrichten en spieren.

Wat is het verschil tussen de graanvrije muesli’s Faser-Light en Vito?2021-12-22T14:40:43+01:00

Het grootste verschil zit in de energie-inhoud en in de toepassing. Beide voeders zijn graan en  melasse vrij, laag in zetmeel en suikerarm en daarom geschikt voor alle paarden met metabolische problemen (EMS, PPID of Cushing, neiging tot hoefbevangenheid).

Faser Light is voor paarden met een lage voerbehoefte of overgewicht: Het is laag in calorieën, bevat weinig energie, heeft een laag zetmeelgehalte en het is rijk aan mineralen en vitamines. Voor een goed aanbod van mineralen en vitaminen is het aanbieden van een kleine hoeveelheid al voldoende. Het hoge percentage prebiotische vezels in de Faser-Light heeft een positief effect op de darmactiviteit.

Vito is energierijker dan Faser-light maar ook vrij van melasse en bevat weinig zetmeel en suiker. Het is rijk aan ruwe vezels, omega-3-olie, selenium, vitamine E en zink. Vito is geschikt voor te dunne paarden met Cushing en ook voor sportpaarden die graanvrij moeten worden gevoerd!

Wanneer ik een muesli voer, heb ik dan nog mineraalvoer nodig?2021-12-22T14:39:48+01:00

Voor de meeste Marstall-muesli is geen extra mineraalvoer nodig als de hoeveelheid die vermeld staat in de voedingsaanbeveling wordt aangehouden. Lees de voedingsaanbevelingen van de muesli’s, dan weet je wanneer je geen extra mineralenvoer nodig hebt.

Kan ik de Mash of de Bergwiesen-Mash ook dagelijks voeren?2021-12-22T14:38:07+01:00

Alleen met magere, oude paarden of in het herstel (bijvoorbeeld na koliek) moet Mash dagelijks worden toegediend. Meestal voer je Mash 1 tot 3 keer per week.

Is het beter om de Mash of de Wiesen-cobs vloeibaar of juist iets steviger te maken?2021-12-22T14:36:48+01:00

Beide voeders moeten voldoende vloeibaar zijn, maar niet te dun, zodat de paarden het nog steeds graag eten en ze moeten erop kunnen kauwen in plaats van drinken. Bij hoge temperaturen of tijdens pauzes bij sportevenementen kan het toevoegen van veel water juist wel nuttig zijn tegen vloeistofverlies. Ook bij paarden die weinig drinken, is het aan te raden om de brij met meer water aan te maken.

Welke producten zijn het beste om de stofwisseling van mijn paard zo weinig mogelijk te belasten?2022-02-16T09:26:27+01:00

Ten eerste is hooi belangrijk in grote hoeveelheden. Daarnaast producten die met weinig krachtvoer de behoefte al dekken of alleen mineraalvoer.

In de onderhoudsbehoefte (zonder werk) is voor een 600 kg zwaar paard ongeveer 63 MJ vereist. Normaal levert het hooi al 54MJ van die dagelijkse behoefte.

De rest kun je ofwel bijvoeden met extra hooi: dus in totaal 10 tot 11 kg hooi + mineraal voer van hoge kwaliteit.

Of als alternatief zou je 9 kg hooi in combinatie met geconcentreerd krachtvoer en eventueel aangevuld met mineralenvoer kunnen geven.

In alle gevallen worden aminozuursupplementen aanbevolen om de spiermassa te behouden.

Mash helpt darmproblemen te voorkomen die ontstaan door gebrek aan lichaamsbeweging.

Kan ik de veulenmuesli ook voeren in de 36e levensmaand?2022-02-16T09:29:09+01:00

We adviseren om Marstall Veulenmuesli te blijven voeren tot ongeveer 2 maanden na het spenen. Dan moet je overschakelen naar Veulenmix + haver of Complete zodat de dagelijkse hoeveelheid granen beperkt wordt, maar de waardevolle aminozuren kunnen nog steeds op een geconcentreerde manier via de Marstall Veulenmix worden gevoerd.

Hoe kan ik mijn recreatiepaard met weinig krachtvoer toch naar behoefte voeden?2021-12-22T14:31:54+01:00

Het is belangrijk dat de paarden voldoende worden voorzien van mineralen, sporenelementen en vitamines. Hiervoor is een geconcentreerde, verrijkte muesli (met of zonder graan) geschikt of, bij enkel hooirantsoen, een mineraalvoer van hoge kwaliteit.

Mijn paard werkt weinig, is te dik en neigt naar hoefbevangenheid. Wat kan ik voeren?2021-12-22T14:29:19+01:00

In ieder geval moet het voer graanvrij en suikerarm zijn.

Het beste is weinig of geen weidegras resp. een graasmasker gebruiken, het hooi afwegen, geen graanvoeding voeren, alleen een kleine hoeveelheid graanvrij voer. Of gewoon een mineraalvoer naast het hooi.

Mijn paard staat in de loopstal. Welk voer is geschikt voor een voerautomaat?2021-12-22T14:28:31+01:00

Voer met vezels en melasse loopt vaak vast in de automaten en verstopt deze. Het handigste is om brokken of muesli zonder vezels en melasse te gebruiken.

Ik voer mijn paard brokken en haver, hoe kan ik de voeding completeren?2022-02-16T09:33:49+01:00

Brokken vullen, maar ze zijn vaak niet erg geconcentreerd in mineralen, sporenelementen en vitamines. Als er geen haver, maar andere granen worden gevoerd naast de pellets, ontbreekt er ook hoogwaardig eiwit in het rantsoen.

Dit kan worden aangevuld met een geconcentreerde, hoogwaardige muesli of brok, waarvan men niet veel hoeft te voeren om het rantsoen te compenseren, of een mineraalvoer plus toevoeging van aminozuren. Denk hierbij aan Freizeit of Nutri-Pellet

Waarom wordt paardenhooi op een ander tijdstip geoogst dan hooi voor koeien?2021-12-22T14:22:05+01:00

Zodat het minder energie en eiwitten bevat, maar meer ruwe vezels en langer moet worden gekauwd.

Wat is het verschil tussen de verschillende hooioogsten?2021-12-22T14:21:02+01:00

Afhankelijk van de regio, het klimaat en de regenval worden maximaal 6 snedes per jaar gemaakt voor koeien. Paardenhooi maakt men vaak alleen van een eerste en tweede snede.

De eerste oogst (maaien in mei/begin juni) is de oogst met de meeste opbrengst. Het aandeel stengels is relatief hoog, de bladmassa minder. Omdat eiwitten en mineralen vooral in het jonge plantmateriaal en in de bladeren zitten, is dit hierin minder aanwezig.

De tweede oogst (juni/juli) bevat meer kruiden. De bladmassa is hoger en het stengelaandeel veel minder en fijner. Daarom is deze meer eiwitrijk met hogere gehaltes aan mineralen. De tweede oogst is vooral geschikt voor veulens, drachtige of zogende fokmerries en oudere paarden.

Hoeveel hooi heeft een paard echt nodig?2021-12-22T14:20:03+01:00

Als vuistregel is dat 1,5% van het lichaamsgewicht = 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht.

Een paard van 600 kg heeft daarom 1,5 kg x 6 = 9 kg hooi nodig.

De beste manier is, om de hoeveelheid hooi te verdelen over 2, beter nog 3, voedermomenten per dag. Via een hooinet of ruif wordt de voedertijd verlengd. 

Ons weiland is volledig versleten, we gebruiken het enkel om de paarden beweging te geven. Waarop moet ik letten bij het voeren?2021-12-22T14:18:29+01:00

Wanneer er weinig gras is of veel dieren per hectare zijn, dient er hooi bijgevoerd  te worden en een mineraalvoer dat ook vitamines bevat. Let ook op voldoende aminozuuraanvulling. Voor verdere energiebehoefte, raden we een aanvullend krachtvoer aan met of zonder granen.

Moet ik iets extra’s voeren wanneer mijn paard de hele dag graast?2021-12-22T14:16:32+01:00

Als er voldoende gras beschikbaar is, is een mineraalvoer voldoende. Een supplement met vitamines of aminozuren is niet nodig.

Wanneer er beperkt gras is (loopweide), moeten hooi en een mineraalvoer, dat ook vitamines bevat, worden gevoerd. Zorg er ook voor dat je genoeg aminozuren voert.

Juiste begrazing?2021-12-22T14:15:41+01:00

De darmbacteriën passen zich niet meteen aan aan nieuwe voeding, dus het is raadzaam om de paarden langzaam te laten wennen aan het grazen. Dit is vooral belangrijk voor koliekgevoelige paarden of paarden met neiging tot hoefbevangenheid. Dit betekent 1 tot 2 weken voor het weideseizoen met 5 minuten grazen starten en de duur dagelijks ophogen.

Mijn paard hoest. Wat kan ik voeren?2022-02-16T09:34:40+01:00

Preventief kunnen de paarden worden ondersteund door een handvol kruidenvoer te geven. Giet er warm water op zodat de paarden de etherische dampen inhaleren terwijl ze aan het eten zijn.

Wanneer het paard hoest, kunnen hoge concentraties van stof, schimmels, stoffig ruwvoer, strooisel of haver, maar ook verkoudheid en infecties de oorzaak zijn. Het is altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen, onder andere omdat langdurige problemen chronisch kunnen worden.

We raden voor paarden met een hoest of gevoelige luchtwegen het volgende aan:

 • Stofvrij, indien mogelijk gewassen hooi of geweekte Wiesen-Cobs of kuilvoer 

 • Bij voorkeur stalstrooisel met weinig stof, zoals stro van goede kwaliteit of houtkrullen

 • Wanneer haver wordt gevoerd, voer dan stofvrije, van gereinigde kwaliteit 

 • Antioxidanten zoals vitamine C, E en selenium, evenals voldoende voeding van zink en vitamine D

 • Ontstekingsremmende stoffen zoals MSM 

 • Kruiden om de ademhalingsfunctie te ondersteunen

 • Zorg voor veel frisse lucht en indien mogelijk in een buitenbox of paddock

Mijn paard heeft PSSM. Wat kan ik het beste voeren?2022-02-16T09:36:05+01:00

PSSM (Polysaccharide Storage Disease) is een genetische spierziekte die voornamelijk voorkomt bij Quarter Horses, American Paints, Appaloosa, maar ook bij warmbloed paarden en sommige koudbloedige rassen. Het spierstelsel van paarden met PSSM bouwt abnormale hoeveelheden lange-keten suiker (polysachariden) op. Bovendien wordt hun metabolisme vaak verstoord in de spiercellen. De paarden worden stijf, weigeren te presteren of worden kreupel.

Voor het voederen van paarden met PSSM raden we aan:

 • Veel hooi (meer dan de gebruikelijke 1,5% van het lichaamsgewicht)

 • Vermijd om granen of ander suiker- en zetmeelrijk krachtvoer (geen brood, geen appels, etc)

 • Voer in plaats daarvan krachtvoer dat op vezels en vetten (oliën) gebaseerd is.

 • Voldoende vitamine E (tot 400 tot 600 mg per 100 kg lichaamsgewicht), bij een paard van 600 kg tot 3.000 mg vitamine E per dag)

 • Extra toevoer van selenium (1,8 mg per dag voor een paard van 600 kg)

 • Elektrolyten en water voor verbeterde spieractiviteit

 • Aminozuren om de spiercellen gericht van “bouwmaterialen” te voorzien

Mijn paard is altijd stijf bij inspanning. Kan dat door een voedingsprobleem komen? Wat kan ik hieraan doen?2021-12-22T14:10:33+01:00

In de eerste plaats moet worden onderzocht of er een oorzaak is bijvoorbeeld spierziekten, zoals spierbevangenheid (tying-up, maandagziekte) of PSSM, maar ook maagzweren, gastro-intestinale problemen of winderigheid.

Als dit wordt uitgesloten, kan het te wijten zijn aan een tekort aan vitamine E en selenium of een tekort aan elektrolyten (magnesium, calcium, kalium, natrium, chloride).

Bij het eten moet er op worden gelet dat:

 • Het paard een gemiddelde hoeveelheid hooi van 1,5% van de lichaamsmassa krijgt.

 • Graanhoudend voer vermeden wordt en daarvan in plaats vezel-gebaseerd krachtvoer voeren.

 • Indien graan wordt gevoerd, alleen in licht verteerbare, hydrothermisch ontsloten vorm, mais- en gerstvlokken voeren.

 • Het paard voorzien wordt van vitamine E (voor een paard met 600 kg tot 2000 mg vitamine E per dag) en selenium (1,8 mg per dag voor een paard van 600 kg).

 • Er elektrolyten (zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride) aangeboden worden en er voldoende water voor verbeterde spieractiviteit is.

 • Er aanvoer van goed opneembare aminozuren (proteïnen) als “bouwstenen” voor de spiercellen plaatsvindt.

Mijn paard heeft slechte leverwaarden. Kan dat komen door het eten?2021-12-22T14:03:29+01:00

Vaak worden verhoogde leverenzymen (bijv. GLDH, GGT, AST) “toevallig” ontdekt door een routine bloedonderzoek. Vaak zijn de paarden actief, gezond en hebben ze geen ziektebeeld. Naast echte leveraandoeningen zijn de mogelijke oorzaken veelvuldig.

De lever-enzymactiviteit van gezonde paarden – tenminste van AST, GGT en GLDH – is onderhevig aan seizoensfluctuaties. Dat wil zeggen, bij deze leverparameters zijn de enzymen sterk verhoogd in de late zomer en/of vroege herfst.

Verhoogde lever-enzymspiegels zijn een aanwijzing voor verhoogde lever/enzymactiviteit. Dit betekent niet noodzakelijk dat er een ziekte is, maar dat er eenvoudigweg meer metabolisch werk nodig was na bijvoorbeeld intensieve training of koliek.

Natuurlijk zijn er ook mogelijke oorzaken die verband houden met voeding:

 • Metabolisme-gerelateerde lever-enzymenactiviteit, wanneer er bijvoorbeeld verhoogd eiwit moet worden gebruikt om energie te genereren omdat er te weinig feitelijke energie aanwezig is of chronisch te veel eiwitten of koolhydraten in het dieet zitten.

 • Als leverafwijking of hyperlipidemie heeft plaatsgevonden, zoals vaker het geval is bij ezels of pony’s. Dit gebeurt bij gebrek aan voedsel of wanneer er bijvoorbeeld geen voedsel opgenomen wordt door ziekte en er daardoor kortstondig meer lichaamsvet gemobiliseerd wordt, dat zich ophoopt in de lever.

 • Door het eten van giftige planten waarvan de toxines de lever beschadigen. Bekende gifplanten met leverbeschadigend effect zijn: alle planten met pyrrolizidinalkaloiden, zoals Jakobskruiskruid of andere kruiden zoals waterkruis, smalbladig Jakobskruiskruid en echte gamander of muurgamander. Natuurlijk is het toxische effect altijd sterk dosisafhankelijk.

 • Beschimmeld voedsel en de inname van mycotoxinen bijvoorbeeld uit hooi, stro, haver of andere granen.

Mijn paard is af en toe kreupel, vooral in de kou. Wat kan ik het beste voeren?2022-02-16T09:38:32+01:00

Veel oudere paarden met tekenen van slijtage en artrose in de gewrichten, maar ook jongere paarden met recente verwondingen of ontsteking van de gewrichten vertonen kreupelheid of een stijve gang, die verbeteren bij langdurige beweging. Met voeding kun je de slijtage niet ongedaan maken, maar er zijn nog steeds manieren om deze paarden te ondersteunen:

 • Obesitas belast onnodig de gewrichten. Daarom is het essentieel om de voeding aan te passen om overgewicht te voorkomen. Dit beschermt niet alleen de gewrichten, maar ook de stofwisseling.

 • Er kunnen ontstekingsremmende voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren (zoals lijnzaadolie of Groenlipmossel uit Nieuw-Zeeland), organische zwavelverbindingen (MSM) en duivelsklauw gevoerd worden.

 • Antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en fytonutriënten

 • Glucosamine, chondroïtinesulfaat en aminozuren leveren voedingsstoffen en bouwstoffen voor het gewrichtskraakbeen

 • De beweging moet regelmatig en normaal zijn, zonder lange periodes in de box

 • Ook een goede boxvulling als het koud is, levert zijn bijdrage aan het welzijn

Met bovengenoemde voedingsstoffen kun je al vóór het optreden van problemen zorgen voor een lange levensduur van pezen en gewrichten. Als preventieve maatregel moet men ook letten op een goede toevoer van aminozuren en collageen voor een stabiel bewegingsapparaat bij het fokken van paarden.

Klopt het dat hoefbevangenheid niet door eiwitten komt?2021-12-22T13:56:01+01:00

Ja, dat klopt. Volgens de huidige wetenschappelijke kennis wordt hoefbevangenheid niet veroorzaakt door eiwitten, maar door gemakkelijk beschikbare suikers en fructanen (lang ketenige suikers) uit het gras. Een cruciale rol speelt het hormoon insuline, dat de bloedsuikerspiegel regelt.

Mijn paard heeft acute hoefbevangenheid, wat kan ik het beste voeren?2022-02-16T09:41:05+01:00

Paarden of pony’s mogen niet verhongeren bij acute hoefbevangenheid! Je kunt het volgende voeren:

 • Geweekt hooi (om de suikers er uit te halen) in een hoeveelheid afhankelijk van de lichaamsconditie. Bij paarden / pony’s die te dik zijn, 1,2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht, bij paarden met een normaal gewicht 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht.

 • Vitamine E vanwege de anti-oxidanten

 • Omega-3-vetzuren, zoals lijnolie of visolie, om de ontstekingsreactie te verlichten en, omdat ze voor een deel ook een positief effect op insuline-regulering hebben

 • Zink, omdat het een positief effect heeft op de ontstekingsreactie

 • Bloedsomloop bevorderende kruiden, omdat hoefbevangenheid een bloedsomloopaandoening van de hoef is

Mijn paard is vatbaar voor hoefbevangenheid, hoe kan ik dit voorkomen?2022-02-16T09:44:37+01:00

Op basis van wetenschappelijke bevindingen zijn onze aanbevelingen;

 • Indien nodig gewichtsvermindering. Hiervoor moet de conditie worden gecontroleerd met behulp van de criteria van de Body Condition Score (BCS)

 • Omdat weidegras niet alleen fructanen (lange-keten opslag suiker) bevat, maar ook tal van gemakkelijk beschikbare suikers, is beweiding vooral op zonnige dagen met koude nachten of droogte, kritiek voor paarden die dreigen hoefbevangenheid te ontwikkelen. Als je dit wilt voorkomen, moet beweiding volledig worden vermeden. Indien dit niet mogelijk of wenselijk is, moet je de weideperiode in ieder geval sterk beperken en/of eventueel het paard met mate voeren. Geef in dat geval aanvullend hooi vóór de weidegang.

 • Spoel het hooi voor het voeren om de suiker uit te spoelen

 • Voer geen granen, suiker en melasse en voer geen fruit. Let ook op met fruitbomen in de weide!

 • In plaats daarvan kan op vezels gebaseerd, laag in zetmeel en suikerarm krachtvoer worden gevoerd, zoals Faser-Light of Vito

 • De toediening van mineralen en vitaminen, zoals zink en vitamine E, moet in evenwicht zijn.

 • Verstrek ontstekingsremmende omega-3-vetzuren, zoals bijvoorbeeld lijnolie

 • Voeg kruiden die de bloedcirculatie bevorderen aan het voer toe

Wat moet mijn paard eten wanneer de leverwaarden slecht zijn?2022-02-16T09:46:53+01:00

In geval van slechte leverwaarden, dient altijd gebruik te worden gemaakt van levervriendelijke voeding. Dit betekent dat alles moet worden vermeden dat de lever belast. De volgende voeding zou geschikt zijn:

 • Energievoorziening naar behoefte: dat betekent niet te veel, maar ook niet te weinig energietoevoer. De energie moet afkomstig zijn van hooi van zeer goede kwaliteit.

 • Vermijd kuilgras

 • Vermijd te veel koolhydraten. Wanneer er extra energie nodig is, dan is geplette maïs een levervriendelijke energiebron.

 • Verminder de eiwitopname tot ongeveer 70 tot 80% van de normale behoefte, maar het is van essentieel belang om licht verteerbare eiwitten te geven. Pure aminozuren zijn het beste. Ze worden onmiddellijk opgenomen in de dunne darm en kunnen direct als bouwstof in het lichaam worden gebruikt zonder omzetting in de lever (en zonder ureumbelasting)

 • Verhoogde voeding van vitamine A, E, B-vitamines en vitamine C

 • Frequente kleine maaltijden zijn beter voor de stofwisseling dan twee hoofdmaaltijden

 • Help de lever met kruiden zoals mariadistelzaden (die silymarine bevatten) en paardenbloemwortels

 • En natuurlijk: voer van hoge kwaliteit! Geen beschimmeld hooi en stro, geen beschimmeld brood of slechte wortels.

Mijn paard heeft EOTRH. Kan dat komen door het eten?2021-12-22T13:50:16+01:00

In de afgelopen jaren nemen gevallen van EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis) toe. Vooral de snijtanden van oudere paarden worden getroffen. De eerste symptomen zijn de vorming van tandsteen op de snijtanden, moeite met het bijten van wortels, het drinken van koud water wordt als onaangenaam ervaren en tandvleesontsteking en -terugtrekking.

De ziekte veroorzaakt ontsteking van het parodontium en het tandvlees. Het glazuur begint op te lossen en het lichaam probeert dit tegen te gaan door de vorming van een abnormale hoeveelheid tandsteen aan de tandwortels. Dit creëert de typische stevige bulten (hypercementoses) rond de tandwortel, soms zichtbaar onder het tandvlees. Ook trekt het tandvlees zich terug. Deze processen leiden uiteindelijk tot het loslaten van tanden. Vaak is de enige mogelijkheid om de snijtanden te trekken. Hoe eerder je de diagnose stelt, hoe beter dit te voorkomen is.

Wat precies EOTRH triggert is nog niet duidelijk. Er wordt aangenomen dat de mechanische belasting stijgt op de snijtanden wanneer paarden op leeftijd zijn en dat micro-organismen zoals Treponema verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de ontstekingsreactie. Ziekten zoals Cushing, calciumgebrek, (langdurig) tekort van mineralen of genetische invloeden worden ook gezien als oorzaken.

Mijn paard heeft tandbederf (cariës). Komt dat door de melasse? Welke voedingsmiddelen zijn melasse vrij?2022-02-16T09:50:11+01:00

Ook paardentanden kunnen tandbederf krijgen. Tandbederf treedt zowel op aan het kauwvlak als de snijkant. In de gaten kan zich voedsel vastzetten en rotten. Het kan ook leiden tot tandbederf op de tandwortels. Wat leidt tot dit probleem, is niet helemaal duidelijk. Het zijn niet alleen suikers, melasse en fruit die verantwoordelijk zijn.

Preventief kunnen melasse-vrije voeders worden gevoerd. Dit zijn bijvoorbeeld voor:

– Recreatie: Sensation FreeFaser-LightVitoNaturell

– Sport: Sensation-ProVitoCornmüsli en alle enkelvoudige granen van Marstall

– Algemeen: MashBergwiesen-MashForceStall– en Weideriegel

Bij paarden met tandbederf adviseren we niet alleen melasse-, maar ook graanvrije voeders. Vermijd ook fruit en brood.

Wat voor zaken (energie, eiwitten, mineralen, vitamines, etc.) hebben paarden extra nodig wanneer het sportpaarden zijn?2021-12-22T13:45:31+01:00

Sportpaarden hebben meer energie nodig, meer hoogwaardige eiwitten (essentiële aminozuren), meer van de elektrolyten natrium, chloor, kalium (omdat dat verloren gaan met het zweet), meer vitamines A en E en meer van de sporenelementen ijzer, zink, mangaan en selenium.

Bovendien hebben sportpaarden meer water nodig!

Waar moet je op letten in een rantsoen voor sportpaarden?2021-12-22T13:44:17+01:00
 • Dat de maximaal mogelijke hoeveelheid hooi wordt gevoerd. Hierdoor blijven de paarden geestelijk en lichamelijk (maag-darm, electrolytenbalans, spiermetabolisme …) fit en gezond.

 • Zorg ook voor voldoende water!

 • Dat de hoeveelheid krachtvoer (granen) per maaltijd niet te hoog is. Het beste is om vaker, kleinere porties te voeren.

 • In de meeste disciplines kun je een deel van het graan vervangen door vezelrijk voer. Dit beschermt de maag, voorkomt overmatig maagzuur, zorgt voor meer uithoudingsvermogen en sneller herstel.

 • Na de activiteit hooi en water geven. Het water is essentieel voor de regeneratie van glycogeenvoorraden.

Mijn sportpaard moet graanvrij worden gevoerd. Heeft Marstall hier aanbevelingen voor?2021-12-22T13:43:20+01:00

Dat is geen probleem. Voor de meeste disciplines kun je graan gemakkelijk vervangen door vezelrijk voedsel. De olie hierin kan de benodigde energie leveren en de vezels zijn goed voor maag en darmen.

Mijn paard is op wedstrijden al gauw nerveus, wat kan ik daar preventief voor voeren?2022-02-16T09:51:52+01:00

Controleer of je paard voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen krijgt. Een gebrek aan magnesium kan bijvoorbeeld nervositeit veroorzaken.

Producten zoals Marstall Magnesium (ADMR-conform) kunnen helpen om meer gericht en ontspannen te zijn tijdens de training.

Hoe kan ik mijn sportpaard buiten het seizoen het beste voeren, wanneer er geen piekprestaties vereist zijn?2022-02-16T09:52:59+01:00

Met een muesli die de onderhoudsbehoefte en lagere energievereiste adequaat dekt, en ook veel vitaminen en mineralen bevat, zoals Marstall Havervrij. Daarnaast kan aminozuursupplement Marstall Amino Muskel PLUS worden gegeven, zodat de spieren behouden blijven. Met een product als Marstall Optimal dat de lever ondersteunt, of een warme portie Mash kun je je paard wat extra’s geven.

Wanneer is een paard oud?2021-12-22T13:37:38+01:00

Paarden ouder dan 20 jaar worden over het algemeen als oud beschouwd. Bij pony’s begint het ouder worden meestal later. Het is beter om de term ‘oud’ alleen te gebruiken wanneer de leeftijdsgebonden symptomen verschijnen: vermageren, gebitsproblemen, spierverlies, etc.

Waar moet ik op letten bij het voeren van mijn Senior?2021-12-22T13:36:39+01:00

Aangezien de stofwisseling op hoge leeftijd minder goed functioneert, is het belangrijk om gewichtsverlies te voorkomen. Ten opzicht van een 10-jarig paard neemt de energiebehoefte met ongeveer 20% toe. De eiwitbehoefte is ook 10 tot 20% hoger. Hoogwaardige, gemakkelijk verteerbare eiwitten zijn hierbij belangrijk. De behoefte aan zink, selenium en de vitamines A en E verdubbelt en er is ook een toegenomen vraag naar vitamine C en de B-vitamines. Het voer moet smaakvol en zeer voedzaam zijn.

Belangrijk is de controle van de tanden! Scherpe randen en haken op de tanden leiden tot pijn bij het kauwen en een beperkte hooi-inname (“proppen”) Als gevolg hiervan verliest het paard tijdens de wintermaanden gewicht.

Welke muesli kun je voeren aan oudere paarden en waarom?2022-02-16T09:54:03+01:00

We raden Marstall Senior Plus aan omdat het verhoogde gehaltes van alle essentiële voedingsstoffen bevat. Bovendien is het licht verteerbaar (geplette haver, ontsloten granen, etc.) en bevat het smakelijke ingrediënten zoals o.a. biergist, gedroogde appels en wortelvlokken.

Waar moet ik op letten bij het samenstellen van het dagelijkse ​​voederrantsoen?2022-02-16T10:04:21+01:00
 • Hooi: 1,5% van het lichaamsgewicht (d.w.z. Paard van 600 kg -> 9 kg hooi)

 • Water: schoon, 5-7 liter per 100kg (Paard van 600 kg -> 30-40L)

 • Vitaminen, mineralen en sporenelementen: De belangrijkste zijn: selenium, koper, zink, jodium, magnesium, calcium, vitamine E en D. Deze ontbreken of zijn niet voldoende aanwezig in hooi/gras.

 • Zoutliksteen (zonder vitaminen- en mineralentoevoegingen) mag je onbeperkt aanbieden

 • Voer puur graan, muesli of graanvrije aanvullende voeding voor verdere energie- en eiwitinname

 • Twee keer per week slobber (Mash) ter afwisseling van het dagelijks rantsoen

Kan Marstall Senior Plus ook gevoerd worden aan paarden met tand- of kauwproblemen?2021-11-16T07:54:02+01:00

Ja, omdat het geweekt kan worden gevoerd. Week het in warm, geen heet, water.

Wat kan ik een paard met tandproblemen het beste voeren?2022-02-16T10:07:37+01:00

Door een verslechterd gebit neemt het paard vaak te weinig ruwvoer op. Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is daarom van belang. Indien noodzakelijk kan het ruwvoer rantsoen worden opgewaardeerd met geweekte Marstall Wiesen-cobs en Marstall ProCaval-Struktur. 

Door verminderde stofwisseling hebben oudere paarden 20 tot 25 % meer energie en eiwit nodig dan jongere paarden, Marstall Senior-Plus is aan deze behoefte aangepast. Marstall Senior-Plus kan ook geweekt gevoerd worden.

Het rantsoen kan worden aangevuld met kleine porties Mash – wat tegelijkertijd ook de spijsvertering ondersteunt.

Onze tip: bij leeftijdsgebonden stofwisselingsproblemen kan Senior Plus worden vervangen door de Faser-light of de Vito. De Mash kan worden vervangen door de graanvrije Bergwiesen-mash.

Paarden met gebitsproblemen geen onbehandelde granen geven, maar goed verteerbare (hydrothermisch ontsloten) granen, die indien nodig geweekt kunnen worden gevoerd. Laat pellets altijd weken!

Het rantsoen kan energierijker worden gemaakt door er Marstall Lein-Distelolie aan toe te voegen.

Mijn paard is te dun. Hoe krijg ik mijn paard “voller”?2022-02-16T10:11:44+01:00

Tanden oké? Gecontroleerd op wormen? Ziektes uitgesloten?

Dan kunnen de volgende voedingstips helpen om er voor te zorgen dat je paard voller wordt:

 • Voldoende hooi van goede kwaliteit, bij voorkeur niet te laat gemaaid (zacht, meer blad, minder stengelig) in een hoeveelheid van ten minste 1,5% van het lichaamsgewicht of meer (voor een paard van 600 kg komt dat neer op 9 kg hooi). Onze ervaring leert dat het nuttig is om de daadwerkelijk gevoerde hoeveelheid hooi te wegen, omdat het moeilijk te schatten is.
 • Bij slechte kwaliteit hooi of tandproblemen, kan het hooi worden aangevuld met geweekte Marstall Wiesen-Cobs of worden aangevuld met luzerne (Marstall Basis).
 • Geef voer met hoge gehaltes vet, eiwit en zetmeel, maar wel licht verteerbaar, bijvoorbeeld Marstall ChampionMarstall Condicion,Marstall Amino Sport Muesli.
 • Voeg met regelmaat Marstall Mash aan het rantsoen toe, dit ter ondersteuning van de spijsvertering.
 • Voeg olie toe aan de Wiesen-Cobs, door de Mash of het krachtvoer, bijvoorbeeld Marstall Lein-Distelolie.

Een totale dagelijkse hoeveelheid vet tot 1 g per kg lichaamsgewicht is geen probleem. Bij een paard van 600 kg is het dus theoretisch mogelijk om tot 600 g vet per dag te voeren. Het is belangrijk om de hoeveelheid vet langzaam op te voeren.

Mijn paard is te dik. Waar moet ik op letten om er voor te zorgen dat het op een gezonde manier afvalt?2022-02-16T10:14:14+01:00

Het belangrijkste is dat je paarden niet op een crash-dieet kunt zetten of opeens heel veel minder kunt gaan voeren. Anders loopt het paard het risico hyperlipemie (bloedvervetting) te krijgen. Een gezond dieet om af te vallen ziet er als volgt uit:

 • Geef laat gesneden hooi (grofstengelig, weinig bladmassa) of hooi gemengd met stro (maximaal eenderde stro) bij voorkeur in een hooinet of ruif in een hoeveelheid van 1 tot 1,2% van het gewenste ideale lichaamsgewicht (normaal: 1.5 %).
 • Geef geen zetmeel- of vetrijk krachtvoer, kies hooguit voor een graanvrij voer met een verlaagd energiegehalte en geconcentreerde vitaminen- en mineralengehaltes, zoals bijvoorbeeld Marstall Faser-Light.
 • Bij voorkeur niet of slechts zeer beperkte tijd op de weide laten grazen.
 • Geef ter aanvulling van de ontbrekende vitaminen en mineralen een supplement dat energie- en zetmeelarm is, zoals de Marstall Force.
 • Geef een supplement met hoogwaardige, essentiële aminozuren om spierafbraak te voorkomen. Het aanvullen van essentiële aminozuren kan eenvoudig door middel van Marstall Amino-Muskel PLUS.
 • Geen of beperkt snoepjes, brood en fruit voeren, of kies voor Marstall Bonus-Light.
 • Regelmatige lichaamsbeweging (dagelijks ongeveer 30 minuten stevige draf) verbetert de insulinegevoeligheid.
 • Als stalstrooisel is houtvezel geschikt (van stro kan het paard nog eten). Zorg wel voor voldoende kleine ruwvoerporties.
 • Ga voor gewichtsverlies van 0,5 tot 1% van het lichaamsgewicht per week. Controleer regelmatig of je nog op de goede weg bent door te wegen of de lichaams-, nek- of borstomtrek te meten (afname van de metingen per week met 1 tot 2 cm).
Hoe weet ik of mijn paard te dik is?2021-11-16T07:52:35+01:00

Dit kun je het beste controleren door de BCS te bepalen (Body Condition Score). Hiervoor wordt de vetbedekking van bepaalde lichaamsgebieden (nek, schoft, achter de elleboog, ribben, lendenen en staartaanzet) geschat wat samen resulteert in een score voor de algehele conditie.

Titel

Ga naar de bovenkant