Marstall Fokkerij muesli uitgebalanceerde voeding met extra energie en eiwit


Mark Hilkens: “Wanneer een merrie gedekt wordt, is het extra belangrijk aandacht te schenken aan de voeding. In de periode die volgt is het belangrijk dat je zorgt voor een rantsoen met méér energie en hoogwaardige eiwitten. Zo zorg je dat de dracht, geboorte, lactatie en de ontwikkeling van de pony goed verloopt.


Vanaf het moment dat je weet dat je een merrie laat dekken, moet je aandacht gaan schenken aan de voeding. We onderscheiden drie fasen:


 • Voor het dekken
 • Vanaf de achtste maand dracht
 • Top van de lactatie (na 4 weken).


Met Marstall Fokkerij muesli hebben wij een uitgebalanceerde voeding voor fokmerries. Met essentiële aminozuren, organisch selenium, extra bèta-caroteen en koper. De voeding is perfect afgestemd op de hoge voedingsbehoefte gedurende dracht en lactatie bij de merries. Maar is ook uitstekend voor de fokhengsten. Het zorgt voor uitstraling, conditie, balans en spermakwaliteit bij dekhengsten.


 1. Voeding vóór het dekken

  Wanneer je weet je merrie gedekt gaat worden, moet je de voeding aanpassen. Omdat het lichaamsgewicht en het aanbod van aminozuren en bèta-caroteen het functioneren van de eierstokken en de hengstigheid beïnvloeden. Een ruime planning is ook nodig wanneer de merrie over- of ondergewicht heeft. Het normale gewicht moet ruim vóór het geplande dekmoment bereikt zijn. Ongeveer 2 weken voor het dekmoment wordt de voeding aangepast, omdat de merrie nu ca. 20% meer energie nodig heeft dan daarvoor. Vanwege de hogere bèta-caroteen en aminozurengehaltes is het beter om 2 weken voor het dekken tot 6 à 8 weken na het dekken speciaal merrievoer te voeren. Daarna kan weer overgegaan worden naar het normale rantsoen, omdat in de eerste drachtigheidsmaanden geen speciale voeding noodzakelijk is.

   
 2. Voeding vanaf de 8e maand dracht

  In het laatste gedeelte van de dracht groeit het veulen tot ongeveer 70% van zijn uiteindelijke geboortegewicht. Bovendien past het lichaam van de merrie zich aan de aanstaande zoogperiode aan. Voor beide is méér energie en hoogwaardig eiwit nodig.  In deze fase van hoogdrachtigheid neemt de energiebehoefte van de merrie ongeveer 30% toe. In deze extra behoefte kan niet worden voorzien door méér te voeren, omdat vanwege de groei van het veulen de ruimte in de buik te krap wordt. Er past gewoon niet meer voer in! Speciaal merrievoer is energierijker en bevat meer voedingsstoffen per kilogram.  De merrie heeft in deze tijd ook een verhoogde behoefte aan eiwit en dan vooral eiwit dat in de dunne darm verteerbaar is. De behoefte hieraan stijgt aan het einde van de dracht met ongeveer 80%. Niet alle eiwit is hetzelfde, belangrijk is de aminozurensamenstelling. Bij hoogdrachtige en lacterende merries stijgt de behoefte aan, bij voorbeeld, het aminozuur lysine met 400%.


 


 1. Top van de lactatie 4 weken na de geboorte

  Vroeger gingen we ervan uit dat de top van de lactatie, dus de hoogste melkproductie, bereikt werd als het veulen 3 maanden oud is. Nieuwe onderzoeken laten zien dat de top al wordt bereikt 1 maand na de geboorte van het veulen. De behoefte aan energie en eiwit bij de merrie is dan het grootst. Een hoge melkproductie is ook zinvol omdat het veulen voor zijn voeding volledig afhankelijk is van melk, omdat het nog geen andere voeding op kan nemen. Voldoende melk is daarom doorslaggevend voor een gezonde, krachtige groei van het veulen.


Om een goede en zorgeloos tijd te beleven met je merrie en het veulen is de juiste voeding dus essentieel. Daarom adviseren wij Marstall Fokkerij muesli. Compleet en uitgebalanceerd. Goed voor zowel de merrie, de hengst als het veulen. Kies daarom altijd voor de beste kwaliteit en kies voor Marstall Fokkerij muesli.


 Bestel Marstall Fokkerij muesli


 

Deel dit artikel