Vitamine A of ß-caroteen, de voorloper van vitamine A, is bekend vanwege zijn belang voor de vruchtbaarheid. In het bijzonder bij de embryonale ontwikkeling is voldoende vitamine A belangrijk, omdat een gebrek hieraan onder bepaalde omstandigheden kan leiden tot problemen zoals misvorming of afsterven van het embryo.

Maar vitamine A speelt al voor het dekmoment een grote rol, omdat het ook de vruchtbaarheid beïnvloedt, waardoor er vóór het dekken ook op gelet moet worden dat het rantsoen voldoende vitamine A of ß-caroteen bevat.

Deze verhoogde behoefte wordt gedekt door Marstall Fokkerij-muesli, deze bevat namelijk niet alleen vitamine A, maar ook ß-caroteen voor een optimale verzorging.


Overigens: Hooi bevat ook ß-caroteen, maar in zeer lage gehaltes. Bovendien neemt dit gehalte verder af naarmate het hooi langer bewaard wordt. Juist tegen het einde van de winter, als de meeste fokmerries hoogdrachtig zijn, is het daarom zinvol Marstall Fokkerij-muesli te geven, om er zeker van te zijn dat de merrie voldoende ß-caroteen binnen krijgt.

Deel dit artikel