In juli 2011 heeft Dr. Carina Krumbiegel aan de universiteit van München onderzoek afgerond naar de eiwit- en aminozuurbehoefte van veulens. 


Dit onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de opname van eiwit door veulens geen invloed heeft op de grote van de veulens. Ook op de hoefgroei is geen invloed vastgesteld door het geven meer eiwit of een aminozuren supplement. Hieruit volgt dat de opgegeven eiwit behoefte voor veulens zoals omschreven in de GFE (1994) niet nodig is om veulens gezond te laten opgroeien. Wel is gebleken dat een supplement van aminozuren de eiwitvertering verbetert. Een overschot aan eiwit heeft nadelige gevolgen voor de bot ontwikkeling. Hoge ureum waarden in het bloedplasma zijn een teken van een eiwit overschot. 


Een onderdeel van het onderzoek van Dr. Carina Krumbiegel aan de universiteit van München was ook het vaststellen van de invloed van voeding op de botontwikkeling bij veulens. Hiervoor is de concentratie van de 'markers' Osteocalcin en Crosslaps gemeten bij de verschillende groepen veulens. 


Een rantsoen met teveel eiwit heeft een ongunstige invloed op de verhouding van deze 'markers' en is op die manier aantoonbaar nadelig voor de bot ontwikkeling. Eerder zagen we al dat meer eiwit de groei niet ten goede komt. Het gaat dus om de kwaliteit van het eiwit en niet om de kwantiteit. 


De conclusie van het onderzoek is, dat het toevoegen van de juiste aminozuren (bouwstenen van eiwit) het ureum gehalte in het bloed lager is en een gunstige invloed heeft op de verhouding van de 'markers' waarmee de botontwikkeling meetbaar wordt.


Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat Marstall 'ProAmin' ontwikkeld heeft. Dit aminozurenpakket is toegevoegd aan de Veulenmuesli en zorgt aantoonbaar voor een betere bot opbouw. Daarnaast heeft Marstall een Veulenmix ontwikkeld. Uiteraard ook met het aminozuren pakket 'ProAmin' en alle overige vitaminen en mineralen zodat u uw paarden veilig kunt opfokken met hooi en muesli.


In alle veulen/opfok producten is het Koper verhoogd voor een betere Cu:Zn verhouding en is organisch Selenium toegevoegd.


Marstall Veulen-Mix


Het hoogwaardige opfokconcentraat met essentiële aminozuren, magere melkpoeder, vitaminen en mineralen. Het ondersteunt een gezonde skelet- en gewrichtsontwikkeling en voldoet aan de hoge behoefte van groeiende jonge paarden, terwijl het lever en nieren minder belast. Ideaal in combinatie met haver of Marstall Complete.


Het voeren van Marstall Veulenmix heeft de volgende voordelen:


  • Het aminozuren pakket ProAmin zorgt aantoonbaar voor een betere botopbouw


  • Samengesteld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot o.a. eiwit, koper en selenium


  • Gunstig geprijsd!


Meer informatie over Marstall Veulenmuesli


Meer informatie over Marstall Veulenmix

Deel dit artikel