Het is lente!!! De tijd is weer aangebroken van de kuikentjes, de lammetjes en de veulens! 

Heb jij een drachtige merrie? We geven hier een aantal tips voor het rantsoen van je nieuwe veulen. 

Eerste 3 uur:

Je veulen moet gedronken hebben bij de merrie. Wanneer dit niet het geval is, is het verstandig om de dierenarts te bellen.

Zorg er ook voor dat de melk niet verloren gaat wanneer het veulen niet direct drinkt, melk dan de merrie en bewaar de melk. In deze eerste melk (biest), zitten belangrijke voedingsstoffen en antistoffen die het veulen beschermen. Opname hiervan is vooral belangrijk in de eerste 24 uur. Biedt de melk dan via de fles aan. 

Zorg er ook altijd voor dat je een Veulen Noodpakket in huis hebt. 

Eerste 3-5 maanden:

Het veulen drinkt de eerste 3 maanden moedermelk, wanneer deze niet beschikbaar is, moet er gekozen worden voor Veulenmelk. 

Vanaf een week of 4/5 zien we vaak dat het veulen al wat hapjes ruwvoer gaat proeven, in de vorm van gras, hooi of voordroogkuil.  

Vanaf 1 maand kan er al begonnen worden met het voeren van Veulenmuesli of Veulenmix, zeker als je ziet dat het veulen al probeert mee te eten met het voer van de merrie. In de periode dat de merrie nog zoogt, is het verstandig om haar Fokkerijmuesli te voeren. Voor het veulen is het beter om dan eigen voer te krijgen in plaats van mee te eten met de moeder. 

De Veulenmuesli is licht verteerbaar en buitengewoon smakelijk met een uitgebalanceerde aminozurensamenstelling. 

Tot de leeftijd van een jaar, is deze muesli het meest geschikt om te voeren. 

6 maanden – 3 jaar:

Vanaf 6 maanden is het erg belangrijk om een goede kwaliteit ruwvoer aan te bieden. Vezels zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van het veulen. Stel het daarom onbeperkt ter beschikking. 

Geef daarnaast Veulenmix, een geconcentreerde pellet van 4mm, lichtverteerbaar, smakelijk en hoogwaardig. Deze bevat essentiële aminozuren voor een gezonde botontwikkeling. 

Het is belangrijk om de juiste dosering te voeren, zodat het veulen niet te snel groeit, maar ook zeker niet te weinig binnenkrijgt. Biedt het voer ook aan in meerdere voerbeurten. 

Het voordeel van de Marstall Veulenmix is, dat het naast startvoer, tot een leeftijd van 3 jaar. ook gebruikt kan worden als opfokbrok, in combinatie met Marstall Complete of Havervrij 

Deel dit artikel