Wat is PSSM2? (of MiM)

PSSM 2 staat voor “Polysaccharide Storage Myopathy Type 2” en is een erfelijke spieraandoening bij paarden. Het is een subtype van Polysaccharide Storage Myopathy (PSSM), waarbij zich abnormale ophopingen van glycogeen (een vorm van suiker) in de spieren van het paard voordoen. Dit leidt tot spierstijfheid, pijn, en mogelijk ook spierzwakte en verminderde prestaties.

PSSM Type 2 wordt veroorzaakt door een genetische mutatie in het GYS1-gen (glycogen synthase 1-gen), dat verantwoordelijk is voor de regulering van glycogeen in de spieren.

De term spierintegriteitsmyopathie (afgekort MiM) wordt ook gebruikt voor PSSM 2.

Symptomen van PSSM Type 2 kunnen zijn:

  • Spierstijfheid, vooral na rust of lichte oefening
  • Verminderd uithoudingsvermogen en prestaties
  • Spiertrillingen
  • Moeite met draaien en buigen
  • Gedragsverandering
  • Verhoogde hartslag en zweten tijdens inspannin

Als een paard symptomen vertoont die wijzen op PSSM 2, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een grondige diagnose. De diagnose kan worden gesteld aan de hand van klinische symptomen, spierbiopsieën, genetische testen en/of bloedonderzoek.

Welke paarden kunnen het krijgen?

PSSM Type 2 wordt met name geassocieerd met het Amerikaanse Quarter Horse-ras (AQH) en paarden met AQH-bloedlijnen, zoals Paint Horses en sommige andere westernrassen.

Maar alle rassen kunnen het krijgen, de eerste symptomen verschijnen meestal rond de leeftijd van 8 jaar.

Wat kun je zelf doen?

Hoewel PSSM 2 een genetische aandoening is die niet volledig kan worden genezen, zijn er beheersmaatregelen en behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verminderen en het welzijn van het paard te verbeteren:

  • Regelmatige lichaamsbeweging: Matige en regelmatige beweging kan helpen om de spierfunctie te verbeteren en het risico op spierstijfheid te verminderen.
  • Medicatie: In sommige gevallen kan de dierenarts medicatie voorschrijven om de spierspanning te verminderen en pijn te beheersen.
  • Weidegang: Toegang tot weidegang kan gunstig zijn voor paarden met PSSM 2, omdat het beweging en lichte oefening mogelijk maakt.

Voeding 

Door het genetisch defect verbruikt het lichaam meer eiwitten om de spieropbouw te “improviseren”. 

Het is belangrijk om het dieet van het paard aan te passen, waarbij het gehalte aan zetmeel en suikers wordt verminderd en het ruwe vezelgehalte wordt verhoogd. Deze aanpassingen kunnen helpen om de glycogeenaanmaak in de spieren te verminderen.

Getroffen paarden hebben baat bij een rantsoen met een verhoogd eiwitgehalte dat in de dunne darm kan worden verteerd. Daarnaast moet de kwaliteit van de aminozuren in het eiwit zo hoog mogelijk zijn. Dit betekent dat het eiwit een hoog gehalte aan essentiële aminozuren moet hebben (zoals lysine, methionine, threonine, enz.). Speciale, eiwitrijke voersoorten, zoals Marstall MyoCare muesli of het gericht toedienen van een aminozuursupplement zoals Marstall Amino-Muskel Plus, zijn erg belangrijk voor het behoud of de wederopbouw van de spieren.

Graanvrij en suikerarm voeren wordt ook vaak toegepast bij paarden met PSSM 2, maar is waarschijnlijk niet absoluut noodzakelijk. Supplementen van omega-3-rijke lijnzaadolie zijn echter wel aan te raden. 

Daarnaast hebben deze paarden behoefte aan een iets verhoogde aanvoer van magnesium, natriumchloride (zout) en veel vitamine E (> 2.000 mg vitamine E per dag). Sporenelementen zoals zink, mangaan, koper en vooral selenium (1,8 mg per dag) dienen niet overmatig gevoerd te worden, maar dienen naar behoefte aangeboden te worden. 

Hoe moet de training worden vormgegeven?

Het trainen van paarden met PSSM 2 zou langere opwarm- en uitrijfasen moeten omvatten, evenals pauzes voor spierontspanning. De paarden hebben ook veel geduld en begrip nodig van hun ruiters en verzorgers. Als een PSSM 2-paard weinig stress ervaart en optimaal gevoed en gehouden wordt, kan het zelfs symptoomvrij blijven of slechts milde symptomen vertonen. Daarom is het bij het huisvesten van deze paarden belangrijk om zo min mogelijk stressvolle omstandigheden en gebeurtenissen in acht te nemen.

Raadpleeg een dierenarts

Het is belangrijk op te merken dat de aanpak kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de individuele behoeften van het paard. Een ervaren dierenarts kan je helpen bij het ontwikkelen van een passend behandelplan voor een paard met PSSM 2.

Deel dit artikel