Onze Duitse Marstall collega’s hebben een speciaal woord voor de manier van het drogen van grassen en kruiden. Een 1 op 1 vertaling hebben we nog niet gevonden, dus we willen graag uitleggen hoe het droogproces verloopt en het gras (en kruiden) zo speciaal maakt.

Het Duitse begrip “schonende Trocknung” kan in het Nederlands worden omschreven als “zachte droging” of “milde droging.” Het verwijst naar het droogproces dat wordt uitgevoerd met speciale aandacht voor het behoud van de kwaliteit van het te drogen materiaal, waarbij het doel is om schade te minimaliseren. Dit proces is bedoeld om ervoor te zorgen dat de eigenschappen en kenmerken van het gras zo goed mogelijk behouden blijven tijdens het drogen en de delicate aard van het gras beschermd wordt tegen de effecten van intensieve hitte of agressieve droogmethoden.

Proces

Het proces om met warme lucht gedroogd gras te verkrijgen, omvat het gebruik van warme luchtstromen om het vocht uit het gras te verdampen. 

1. Oogst

Het gras wordt geoogst op het juiste moment, vaak is dit een laat moment in de groei, wanneer het in bloei staat. Het is dan op haar hoogtepunt van voedingswaarde.

2. Voorbereiding

Het geoogste gras wordt voorbereid door eventuele ongewenste materialen, zoals bladeren en stengels, te verwijderen.

3. Snijden

Het gras wordt in kleinere stukjes gesneden of gehakseld om het droogproces te versnellen en te vergemakkelijken.

4. Drogen

In dit proces wordt warme lucht gebruikt om vocht uit het gras te verdampen. Het gras wordt verspreid in dunne lagen in een droogapparaat. Dit apparaat is uitgerust met verwarmingselementen en ventilatoren. De lucht wordt verwarmd tot een ideale temperatuur en vervolgens door het gras geblazen. De warme lucht absorbeert het vocht uit het gras en wordt vervolgens afgevoerd. Dit proces wordt herhaald totdat het gras het gewenste vochtgehalte bereikt.

5. Controle 

Temperatuur en luchtsnelheid worden continu gecontroleerd. Het is essentieel om de temperatuur en luchtsnelheid tijdens het droogproces zorgvuldig te controleren en te regelen om te voorkomen dat het gras verbrandt of zijn kwaliteit verliest. Dit wordt bereikt met behulp van sensoren en regelsystemen.

6. Monitoring van vochtgehalte 

Tijdens het drogen moet het vochtgehalte van het gras regelmatig worden gecontroleerd om te bepalen wanneer het de gewenste droogheid heeft bereikt. Dit wordt gedaan door monsters te nemen en te wegen en met behulp van vochtigheidsmeters.

7. Opslag

Nadat het gras de gewenste droogheid heeft bereikt, wordt het opgeslagen in geschikte containers of zakken om het te beschermen tegen vocht en bederf.

Deel dit artikel