Een ideale hoef moet tegelijkertijd stevig en elastisch zijn en dus optimaal veerkrachtig. 

Om een paardenhoef gezond te houden, zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten. Hier zijn enkele richtlijnen voor hoefverzorging:

  1. Regelmatig bekappen

Een van de belangrijkste aspecten van hoefverzorging is regelmatig bekappen door een professionele hoefsmid. De frequentie van het bekappen kan variëren, afhankelijk van het individuele paard en de groeisnelheid van de hoeven, maar meestal wordt dit om de 6-8 weken gedaan. Een goede hoefsmid kan de hoeven op de juiste lengte en vorm houden, waardoor problemen worden voorkomen.

  1. Voeding

Zorg ervoor dat het paard een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen zoals cysteïne*, biotine, zink en koper, omdat deze belangrijk zijn voor de gezondheid van de hoeven. Voeg hiervoor Marstall Huf-Regulator toe aan de voeding.

  1. Schoon en droog houden

Houd de hoeven van je paard schoon en droog. Dit helpt bij het voorkomen van rot en schimmelgroei. Na het rijden in natte omstandigheden is het belangrijk om de hoeven grondig schoon te maken en te laten drogen.

  1. Ondersteunende hoefverzorging

Overweeg het gebruik van hoefverzorgingsproducten, zoals hoefolie of hoefbalsem, om de hoefwand en zool te hydrateren en te beschermen. Dit kan helpen bij het voorkomen van uitdroging en scheuren.

  1. Regelmatige controle

Controleer regelmatig de hoeven op tekenen van problemen, zoals scheuren, brokkelige hoefwanden, of ongelijkmatige slijtage. Vroege detectie van problemen kan ernstigere problemen voorkomen.

  1. Beweging en bewegingsvrijheid

Zorg ervoor dat je paard voldoende beweging krijgt. Natuurlijke beweging is essentieel voor een gezonde bloedcirculatie in de hoeven. Paarden die langdurig in een box staan, lopen een groter risico op hoefproblemen.

* Cysteïne

Cysteïne is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. In zuivere vorm is cysteïne een kleurloze vaste stof met een karakteristieke geur en het is goed oplosbaar in water. Cysteïne is, net als methionine, een van de twee natuurlijke aminozuren die zwavel bevatten.

Dit zwavelhoudende aminozuur is het hoofdbestanddeel van keratine en heeft een grote invloed op de hoefkwaliteit. De zwavelatomen vormen in keratine zogenaamde zwavelbruggen (disulfidebruggen). Hoe meer van zulke zwavelbruggen, hoe stabieler en veerkrachtiger de keratine is. Omdat methionine een essentieel aminozuur is, moet het in de voeding van het paard terechtkomen.

Vooral bij het voeren van laat gemaaid hooi of bij het voeren van hooi en stro komen vaak tekorten voor. Dit kan de hoefgroei vertragen. Onderzoek toonde aan dat de snelheid van de hoornvorming hoger is als methionine wordt gevoerd.

Lees ook meer over hoefproblemen in onze eerdere blog: Hoefproblemen bij paarden

Deel dit artikel