De basis voor Marstall Optimal is gelegd in, wat wij noemen, het “Hundsmoor fenomeen”. Hundsmoor is een 20 ha. groot natuurgebied in Duitsland, waar oorspronkelijk alleen runderen en schapen liepen. Op een geven moment zijn daar paarden bij gekomen. In zeer korte tijd hadden deze paarden een prachtige vacht, goede hoeven: kortom in topconditie. Dat riep natuurlijk vragen op,  Marstall heeft meegedaan met het onderzoek gedaan is, om te kijken wat deze paarden eten. Er is bloed afgenomen, bodemanalyse gedaan op 3 dieptes en een bestandsopname gemaakt van alle vegetatie. Die bestond uit 40 lage grassoorten en kruiden, 25 hoge grassoorten en steelbloemen, 25 struiken, bomen en bosjes. Vervolgens is gedurende een lange periode gekeken waar en hoe lang de paarden aan het eten waren.


Resultaat: de goede conditie van de paarden is niet te wijten aan één bepaalde plant, maar juist aan de grote verscheidenheid van de dagelijkse inname.


Dit heeft een aanzet gegeven tot het opnieuw berekenen van de energiebehoefte van paarden en het heeft geleid tot de ontwikkeling van Marstall Optimal. Met 30 verschillende ingrediënten wordt het dagelijkse ruwvoer optimaal aangevuld.


Goed opneembare organische mineralen en sporenelementen, vitaminen, aminozuren en kruiden ter ondersteuning van lever, nieren en bloedsomloop maken Marstall Optimal tot een voer dat zich in de praktijk bewijst.

Deel dit artikel